• Naam - Marcel Hirscher
  • Geboortedatum - 02/03/1989
  • Geboorteplaats - Annaberg-Lungotz, Salzburg, Oostenrijk
  • Sport/Discipline – Alpineskiën
  • Erelijst – Olympische Spelen: 1x zilver; WK: 6x goud, 2x zilver
Hirscher is al zes jaar de alleenheerser in het alpineskiën bij de mannen. Sinds 2012 prijkt zijn naam zonder uitzondering op de overall wereldbeker. Zijn grootste successen behaalde hij op de slalom en de reuzenslalom. Liefst acht individuele wereldbekerzeges boekte de 28-jarige zoon van een Oostenrijkse vader en een Nederlandse moeder.
Ondanks zijn glansrijke prestaties in zowel het wereldbekercircuit als tijdens de wereldkampioenschappen, zijn er op het palmares van Hirscher weinig olympische gloriemomenten te vinden. In Vancouver 2010 werd hij vierde op de reuzenslalom en vijfde op de slalom. Vier jaar later keerde hij slechts met één zilveren medaille terug uit Sotsji, behaald op de slalom. Op de reuzenslalom viel hij wederom buiten de prijzen.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Odermatt pakt goud op reuzenslalom, Meiners naar knappe 18e plek
13/02/2022 OM 08:23
Verre van vlekkeloos
Normaal gesproken zou je zeggen dat drie keer scheepsrecht is, en dat Hirschers derde olympische campagne in PyeongChang gouden medailles zou moeten opleveren. De aanloop naar Zuid-Korea is echter verre van vlekkeloos verlopen. In augustus ging de Oostenrijkse skivedette namelijk hard onderuit tijdens een training, waardoor hij zijn enkel brak.
Door die kwetsuur mist hij het eerste deel van het olympische seizoen, een hard gelag voor iemand die toewerkt naar zijn laatste Olympische Spelen. Ondanks deze malheur blijft Hirscher hoopvol over zijn kansen. “Het zou fantastisch zijn als alles op z’n plek zou vallen. Ik ga mijn stinkende best doen, en als het me lukt is het zonder twijfel de kroon op mijn carrière.”
Sölden
Alpineskiën | Alles wat je moet weten over de Wereldbeker en dit olympische seizoen!
22/10/2021 OM 11:17
Levi
World Cup slalom: Hirscher heeft de eerste zege alweer binnen
18/11/2018 OM 15:58