Paris 2024 | Profiel Sifan Hassan - Het onmogelijke is tijdens Olympische Spelen juist de uitdaging

Mathieu Hilgersom

Geupdate 19/04/2024 om 17:47 GMT+2

Sifan Hassan maakt het zichzelf nooit gemakkelijk. Alle focus op één afstand en dan goud proberen te pakken, dat is aan haar niet besteed. Ze vindt alles leuk en wil daarom ook alles doen. Het is daarom nog altijd niet zeker op welke onderdelen ze start in Parijs. Feit is dat ze altijd tot de favorieten behoort en je met haar op alle mogelijke manieren spektakel kunt verwachten.

Tokyo 2020 | GOUD voor Sifan Hassan op de 10.000 meter

Terug naar drie jaar geleden in Tokio. Hassan was de topfavoriete op de 5.000 en 10.000 meter. Geen enkele andere atlete zou het in deze situatie in haar hoofd halen om deze best pittige afstanden te combineren met de 1.500 meter.
Hassan is echter een pure liefhebber, zeker van de 1500 meter. En dus pikte ze deze afstand toch mee. En dat was niet één extra race, maar dat waren er maar liefst drie! En toen kwam ze ook nog eens in de laatste ronde van de serie ten val. Opgeven was er niet bij. Hassan zette de achtervolging in en plaatste zich alsnog glorieus voor de halve eindstrijd. Uiteindelijk pakte ze brons in de finale.
Het was een extraatje voor de Nederlandse met Ethiopische roots. Ze won in Tokio immers ook goud op de 5.000 en 10.000 meter. Na afloop was ze ‘moe’, zei ze. En moest ze ‘uitrusten’. Iedereen begreep dat!
picture

Tokyo 2020 | Vallen en opstaan: de gouden dag van Sifan Hassan

Symbool voor haar karakter

De Olympische Spelen in Tokio staan symbool voor het karakter van Hassan. Nooit opgeven en altijd gaan voor het onmogelijke. Ze is ongetwijfeld gehard door haar jeugd. Haar moeder stuurde de jonge Hassan op jonge leeftijd naar Nederland. Over wat ze precies heeft meegemaakt, wil ze niets kwijt. Wel zei ze ooit dat ze ‘elke dag huilde’. Het is een triest verhaal.
Hardlopen werd haar uitlaatklep. Het werd echter al snel veel meer dan dat. Ze bleek talent te hebben. Dankzij een goede Sylvestercross in Soest nam bondscoach Honoré Hoedt haar op zeventienjarige leeftijd op in zijn trainingsgroep. Het was het begin van een mooie carriere.
picture

WK atletiek | Sifan Hassan komt ten val tijdens slotfase 10.000 meter - zilveren medaille verspeeld

Nederlands paspoort

Twee jaar later, in 2013, kreeg ze een Nederlands paspoort. Vlak daarna werd ze nationaal kampioene op de cross. In 2014 kroonde zij zich tot Europees kampioen op de 1500 meter en was haar naam ook internationaal gevestigd.
Op mondiaal niveau moest Hassan in eerste instantie nog genoegen nemen met ereplaatsen, al pakte ze wel goud op het WK indoor in 2016 op de 1500 meter. Dit sloeg om in 2019.
Op het WK in Doha won ze zowel de 1500 meter als de 10.000 meter. En daarna volgden dus die magische Spelen in Tokio.
picture

Tokyo 2020 | "Hallo dit is Sifan en zij wil hardlopen" - De jeugdtrainster van Hassan aan het woord

Wonderlijke momenten

Wonderlijke momenten waarin winnen en verliezen heel dicht bij elkaar zitten, blijken geen uitzondering te zijn bij Hassan. Zo won ze in 2023 direct haar eerste serieuze marathon in Londen. Ze moest stoppen om te rekken en had problemen met drinken. Ze verloor de aansluiting met de kopgroep, kwam weer terug en pakte toch de winst. Daarna won ze ook Chicago, in een waanzinnige tijd van 2:13.44.
Daarvoor was ze ook in actie gekomen op het WK in Boedapest. Met het oog op Chicago had ze van dit mondiale toernooi geen hoofddoel gemaakt. Toch vocht ze op de 10.000 meter voor het goud. In het zicht van de haven kwam ze echter ten val en greep overal naast.
Dat ze vervolgens toch met twee plakken huiswaarts keerde, zegt alles over de topatlete. Niet in topvorm dus, maar ze pakte wel zilver op de 5.000 meter en brons op de 1.500 meter.
picture

WK Atletiek | “Dit WK heeft me iets belangrijks geleerd” – Sifan Hassan na zilver op 5.000 meter

Wat zijn plannen Hassan voor Paris 2024?

Ze mag in Parijs starten op de marathon, maar deelname op de 1.500 meter, 5.000 meter of 10.000 meter is ook een optie. In maart liep ze nog de marathon van Tokio. Dat was volgens haar de beste voorbereiding op de Spelen. Ze eindigde ietwat teleurstellend als vierde.
Suggereerde ze hiermee dat ze in Parijs voor de marathon gaat? Of betekent haar prestatie in Tokio juist dat ze zich volledig op de baanonderdelen gaat concentreren? Een combinatie van beiden lijkt onmogelijk, al weet je het met Sifan Hassan natuurlijk nooit!
picture

London marathon | Bekijk in samenvatting knotsgekke race Sifan Hassan - van rekken tot drinkfles

WAAR KIJK JE?

Eurosport en discovery+ zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie