Paris 2024 | Records, medailles en kipnuggets - Usain Bolt blikt terug op glorieuze carrière

Maurits ten Kate

Geupdate 24/04/2024 om 14:30 GMT+2

Van het voeden van zijn Olympische droom met kipnuggets tot het breken van oneindig veel records en het spelen van profvoetbal in Australië: weinig atleten hebben een carrière gehad die zo legendarisch en succesvol is als die van Usain Bolt. De sprintlegende sprak exclusief met Eurosport over zijn geweldige loopbaan en zijn huidige leven in Jamaica.

Paris 2024 | Records, medailles en kipnuggets - Usain Bolt blikt terug op glorieuze carrière

De Jamaicaan is de snelste man in de geschiedenis over de 100 meter (9,58 seconden) en 200 meter (19,19 seconden). Beide tijden liep hij tijdens het WK in Berlijn van 2009, maar over het record op de 200 meter zegt de Jamaicaan dat hij het graag meer had willen verscherpen.
"Ik wou dat ik dit wereldrecord nog lager had gezet. Dat is iets wat ik gedurende mijn hele carrière graag had gedaan. Het was mijn favoriete onderdeel. Als ik onder de 19 seconden had kunnen komen, zou dat een grote mijlpaal zijn geweest."

Johnson

Bolt brak Michael Johnson's wereldrecord op de 200 meter tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking en dit wereldrecord was natuurlijk speciaal omdat het al zo lang niet was verscherpt, maar vlak voor het toernooi had Michael Johnson zelf gezegd dat Bolt het niet zou lukken.
"Ik herinner me de video waarin Johnson zei dat hij dacht dat het me niet zou lukken in Peking. Toen het me eenmaal wel was gelukt, voelde dat alleen maar nog beter."
“Voor mij is de 200 meter mijn favoriete evenement. Ik hou ervan om de snelste man ter wereld te zijn, maar de 200 meter betekent veel meer voor mij omdat ik er heel hard aan heb gewerkt om het te perfectioneren."

Kipnuggets

Bolt was natuurlijk de man die de Olympische Spelen in Peking kleur gaf, maar het was zijn dieet dat misschien wel de meeste aandacht trok. De Jamaicaan onthult nu dat hij tijdens zijn verblijf in China maar liefst 1000 kipnuggets at, ongeveer zo'n honderd per dag.
"Ik had er veel. Toen ik in China aankwam, herinner ik me dat we naar de cafetaria gingen, en ik liep gewoon rond en kon niets vinden dat ik lekkervond. Toen vonden we McDonald's en zo is het begonnen", hij gezegd.
"Dus ik had elke dag alleen maar kipnuggets, gewoon constant kipnuggets, kipnuggets, kipnuggets! Ik had heel veel kipnuggets gedurende mijn tijd in China."

PROFVOETBAL SPELEN IN AUSTRALIË

Op 31 augustus 2018 ruilde Bolt zijn spikes in voor voetbalschoenen toen hij zijn debuut maakte bij de Central Coast Mariners in een vriendschappelijke wedstrijd.
"Dat was een ervaring. Ik was heel blij dat ik het deed, het was iets dat ik altijd al wilde doen. Het feit dat ik er ook maar heel even aan heb mogen ruiken hoe het is om profvoetballer te zijn, betekende veel voor me."
"Het is zo anders, maar het was geweldig om daadwerkelijk teamgenoten te hebben met wie je echt kon rondhangen, praten en dingen kunt delen, omdat atletiek voor het grootste gedeelte een individuele sport is. Ik heb echt genoten van de kans die ik daar kreeg."

EEN COMEBACK IN 2024?

We hebben vaker gezien dat legendarische sporters een comeback maakten in hun sport. Zien we Bolt het in Parijs over drie maanden opnemen tegen de man van het moment op de 100 meter, de Amerikaan Noah Lyles?
"Nee! Daar is het te laat voor, man. Als ik een comeback had moeten maken, dan was het misschien twee jaar gelden of bij de laatste Olympische Spelen, maar daar is het nu te laat voor. Ik ben met pensioen, ik ben tevreden met mijn huidige leven, waarin ik lekker kan drinken en rondhangen. Mijn kinderen houden me genoeg bezig!"
Hij voegde eraan toe: “Ik kijk heel erg uit naar de komende Olympische Spelen omdat het de eerste keer is dat ik naar de Olympische Spelen ga. Ik mag mijn familie meenemen, wat ook geweldig is", aldus Bolt.

WAAR KIJK JE?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie