Paris 2024 | Waar is de grote concurrent van Femke Bol? - Het verhaal van Sydney McLaughlin

Yannick Wezenbeek

Geupdate 17/04/2024 om 12:56 GMT+2

Femke Bol wil tijdens Paris 2024 een olympische gouden medaille binnenslepen op de 400 meter horden. Haar grootste concurrent is Sydney McLaughlin, maar de afgelopen anderhalf jaar kwam de Amerikaanse nauwelijks in actie en is het ook nog de vraag op welke afstand zij loopt tijdens de Olympische Spelen. Voorlopig lijkt een pas geschreven boek belangrijker.

WK atletiek | Vallen en opstaan - Femke Bol met overmacht wereldkampioene op 400 meter horden

Miljoenen mensen in alleen al Nederland zitten tijdens de Olympische Spelen aan de buis gekluisterd als Femke Bol in actie komt op de 400 meter horden. Normaal gesproken volgt op dat onderdeel in het Stade de France een spannende tweestrijd tussen de Nederlandse en Sydney McLaughlin.
De grote vraag die nog openstaat richting Paris 2024 is of McLaughlin wel meedoet aan de Olympische Spelen. En bovenal, hoe staat het met de vorm van de Amerikaanse wereldrecordhoudster en regerend olympisch kampioene?
picture

Tokyo 2020 | Femke Bol neemt bronzen medaille in ontvangst na derde plek

Laatste 400 meter horden in 2022

De laatste keer dat we McLauglin zagen schitteren was in 2022. Ze liep toen op het WK het wereldrecord aan flarden met een tijd van 50,68 seconden. Femke Bol werd tweede met een achterstand van een kleine twee seconden.
Daarna werd het akelig stil rondom de Amerikaanse atlete. Sterker nog, ze kwam niet meer in actie op de 400 meter horden. In 2023 kwam ze maar vijf keer in actie en dat was alleen op de 400 meter sprint.
picture

WK Atletiek | Estafetteploeg pakt goud op 4x400 na fenomenale eindsprint Bol

Geen spoor

Waar Bol juist letterlijk en figuurlijk grotere stappen is gaan zetten – de Nederlandse is op een andere manier gaan lopen met grotere passen – is het onduidelijk hoe het gaat met McLauglin. Het enige wat we voorlopig te weten krijgen, is wat voor geweldig boek ze wel niet heeft geschreven. Ze gaat overal langs om haar boek over haar angsten en de hulp van god daarbij te promoten.
Op de atletiekbaan is voorlopig geen enkel spoor van de olympisch kampioene. Bol daarentegen liep al tien races. Of McLauglin wel flink aan het trainen is, weet ook bijna niemand. Er hangt een aardig rookgordijn rondom de Amerikaanse.

Amerikaanse trial in juni

Toch zal daar op termijn verandering in moeten komen want eind juni moet ze meedoen aan de Amerikaanse trials. Daar worden namelijk de olympische tickets verdeeld, vergelijkbaar met een Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) zoals we in Nederland kennen bij het schaatsen in aanloop naar de Winterspelen. Ook McLauglin moet dan kleur bekennen. Gaat ze voor de 400 meter of de 400 meter horden? Of misschien wel allebei?
Er is nog genoeg tijd tot die kwalificatiewedstrijden en gezien het talent van McLauglin moeten we haar nog zeker niet afschrijven. De kans dat ze uiteindelijk ‘gewoon’ aan de start staat op 8 of 9 augustus wanneer de olympische finales gepland staan is groot. Al blijft deze voorbereiding op z’n minst opmerkelijk te noemen.
picture

Sydney McLaughlin broke her own world record in the 400m hurdles.

Foto: Getty Images

WAAR KIJK JE?

Eurosport en discovery+ zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie