• Wat: Baanwielrennen vrouwen
• Waar: Izu Velodrome
• Wanneer: maandag 2 augustus - zondag 8 augustus
• Waar te zien: Eurosport 1 & discovery+
• Nederlandse deelnemers: Shanne Braspennincx (teamsprint, sprint en keirin), Laurine van Riessen (teamsprint, sprint en keirin), Kirsten Wild (madison en omnium), Amy Pieters (madison).

Rio de Janeiro 2016

De Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro verliepen dankzij Elis Ligtlee bijzonder succesvol voor de Nederlandse equipe van het baanwielrennen. De Eerbeekse zorgde voor een grote verrassing door goud te pakken op het onderdeel keirin. Twee jaar later stopte zij met wielrennen.

Laura Trott zegevierde twee keer op de Braziliaanse baan. De Engelse renster won het omnium en de ploegenachtervolging met het Britse team. Ook was er goud voor de Duitse Kristina Vogel (sprint) en de Chinese rensters Gong Jinjie en Zhong Tianshi op de teamsprint.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Mitchell pakt goud op sprint
08/08/2021 OM 13:22

Wat je moet weten over de onderdelen

De Nederlandse rensters komen in actie op de sprint, keirin, teamsprint, omnium en het nieuwe olympische onderdeel madison (koppelkoers). Hieronder vind je een uitleg per onderdeel.

Sprint

Bij de sprint gaan twee renners tegen elkaar de strijd aan. De sprint staat vooral bekend om de beruchte 'surplace', waarbij een renner stilstaand op de fiets balanceert om zo de leiding aan de ander op te dringen. In het verleden kon de surplace in sommige gevallen meer dan een halfuur duren. Om dat te voorkomen is de regel veranderd. Als je nu te lang stilstaat, kan de wedstrijd geannuleerd worden of wordt de race herstart.

Teamsprint


Ondanks dat de naam teamsprint doet vermoeden dat de renners moeten sprinten, is dat niet het geval. Bij de teamsprint rijdt een team van twee vrouwen een tijdrit over twee rondjes.

Keirin


Tijdens de keirin starten de renners achter een 'derny,' een motorfiets die langzaam de snelheid opvoert en waar de renners achter moeten blijven. Als de derny de baan verlaat, zo'n 500 meter voor het einde, wordt er gesprint om de winst.

Omnium

Het omnium is een combinatieklassement, bestaande uit vier onderdelen, dat over meerdere dagen wordt verreden. De scratch, het eerste onderdeel, is een race waarbij een groot aantal renners tien kilometer rijdt. Wie als eerste over de finish komt, is de winnaar. De tempokoers wordt verreden over 7,5 kilometer, waarbij de winnaar van de tussentijdse sprints punten krijgt. Renners bij de tempokoers verdienen twintig punten als ze het gehele veld lappen. De renner met de meeste punten wint de wedstrijd. Als derde is er de afvalkoers, waarbij na elke twee rondes de laatste renner over de streep wordt geëlimineerd. De duur van de afvalkoers hangt af van het aantal deelnemers.
Het laatste onderdeel is de puntenkoers, die vergelijkbaar is met de tempokoers. Hier rijden de vrouwen echter geen tien, maar 25 kilometer en zijn er punten te verdienen bij de tussensprints. Ook kunnen renners twintig punten verdienen als ze de rest van het veld lappen. De renner met de meeste punten wint het omnium.

Madison

De madison, ook wel koppelkoers genoemd, is een nieuw olympisch onderdeel. De madison is vernoemd naar de Madison Square Garden, waar deze wedstrijd voor het eerst werd gehouden. Teams van twee renners proberen, door elkaar af te wisselen, ronden voorsprong te nemen op de concurrentie. Het team dat de meeste ronden aflegt, heeft gewonnen. Bij een gelijk aantal ronden geeft het aantal behaalde punten tijdens de tussensprints de doorslag.

Kans op medailles

Voor de 38-jarige Kirsten Wild is Tokio de laatste kans op olympisch succes. Op haar palmares staan maar liefst acht wereldtitels. Ook werd ze acht keer Europees kampioen. Wild zet nog één keer alles op alles om nu ook olympisch succes te bewerkstelligen. Op het omnium werd ze zowel in 2018 als 2019 wereldkampioen en Europees kampioen. Tijdens de koppelkoers heeft ze met haar maatje Amy Pieters nog een kans op succes. Het duo is tweevoudig en regerend wereldkampioen.

Tijdens de sprint, de teamsprint en de keirin is de concurrentie enorm voor Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx. Onderdelen als deze lenen zich echter uitstekend voor een verrassing, dus Nederlands succes voor de dames zit er zeker in. Voor Van Riessen staat er nog iets bijzonders op het spel. Ze kan de eerste Nederlandse atlete ooit worden die een medaille behaalt tijdens de Olympische Winter- én Zomerspelen. In 2010 behaalde ze namelijk al een bronzen plak op de 1.000 meter bij het schaatsen.

Helden van Heerschop

Voorafgaand aan de Spelen ging cabaretier Peter Heerschop langs bij de Nederlandse baanwielrenners. Peter ploft onder meer thuis op de bank bij zesvoudig wereldkampioen Harrie Lavreysen en traint mee met wereldkampioenen koppelkoers Kirsten Wild en Amy Pieters. Abonnees van discovery+ sport kunnen deze 35-minuten durende aflevering terugkijken.

Waar kijk je de Olympische Spelen 2020?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Sluit hier een abonnement af.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Samenvatting omnium met bronzen Kirsten Wild
08/08/2021 OM 10:28
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Koning Lavreysen blikt terug op geweldige Spelen
08/08/2021 OM 09:38