Getty Images

Nederland eindigt EK curling als zevende

Nederland eindigt EK curling als zevende
By Eurosport

The 22/11/2017 at 16:07Bijgewerkt The 09/01/2018 at 13:38

De mannelijke curlingwereld stond even zijn kop: het nietige Nederland versloeg afgelopen dinsdag grootmacht Zweden tijdens de Europese kampioenschappen. Verdere stunts bleven helaas uit.

De Nederlandse mannen onder leiding van skip Jaap van Dorp verloren na de winst op Zweden achtereenvolgens van Duitsland en Rusland. Hoewel Italië daarna nog wel in een thriller werd verslagen, behoorde een plek in de halve finale inmiddels niet meer tot de mogelijkheden.

Wel verzekerden de Nederlandse curlingmannen zich van het WK dankzij de zege op de Italianen. Een zevende plek overall kon hen dit EK kon hen, zelfs met een nederlaag in het afsluitende duel tegen Schotland, niet meer ontgaan. Een klein feestje was daarom op z'n plaats.

OKT

Belangrijker dan de goede prestaties op het EK en de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen is echter het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). In het Tsjechische Pilsen worden tussen 5 en 9 december nog twee laatste tickets voor PyeongChang verdeeld. Nog nooit eerder wist een Nederlands mannenteam zich voor de Spelen te plaatsen.

Met het oog op het OKT was de zege op regerend vice-wereldkampioen Zweden een enorme opsteker. Maar de verliespartijen tegen Duitsland en Rusland, twee concurrenten op het OKT, waren dat weer niet. Hoe dan ook zal Nederland hard aan de bak moeten in Pilsen om Zuid-Korea te bereiken.

Vrouwen

Het Nederlandse vrouwenteam speelde het EK in de B-divisie. Door drie zeges en zes nederlagen eindigde oranje als negende, nipt boven de degradatiestreep richting de C-divisie.