Other Agency

Nieuw! Gemengd dubbel is tactisch en dynamisch

Nieuw! Gemengd dubbel is tactisch en dynamisch
By Eurosport

The 08/02/2018 at 09:33Bijgewerkt The 08/02/2018 at 10:27

Vijftien sporten, 102 medaille-onderdelen. Dankzij de uitbreiding van het olympisch winterprogramma zijn in PyeongChang meer plakken dan ooit te winnen. In het curling maakt het gemengd dubbel zijn debuut. Het nieuwe onderdeel is vannacht van start gegaan.

Ja, waarom zou je curling niet in de gemengde vorm kunnen aanbieden? De sport van de schuivende stenen leent zich daar bij uitstek voor. Curling draait om precisie en tactiek. Krachtpatsers hebben weinig te zoeken op de kaarsrechte icetrack. Mannen of vrouwen, het zou dus geen verschil moeten uitmaken.

De regels zijn wel iets anders. In plaats van vier teamleden bestaat elk team in de mixed doubles uit één man en één vrouw. Beiden mogen tegelijk het ijs vegen, ook nadat ze zelf hebben gecurld. Er worden acht ends gespeeld in plaats van de gebruikelijke tien en elk team heeft zes stenen in plaats van acht.

Extra obstakel

Dan de regel die het meest afwijkt. Bij het begin van elke end is de baan niet leeg. Nee, er ligt al een gele en rode steen op het ijs. Daarna worden er dus nog vijf stenen per team gecurld. De steen van team 1 (hammer) wordt in het huis gelegd, de steen van team 2 ligt daarvoor op de centre line.

Dit nieuwe onderdeel lijkt op voorhand een zekere gouden plak voor één land: curling crazy Canada. Vier jaar geleden pakten zowel de mannen als de vrouwen de meest begeerde kleur van het medaillepallet. Voeg ze samen en je hebt in ieder geval de topfavoriet te pakken.

Toch is dat geen abc'tje. Sterker, op de eerste dag ging het favoriete Canadese koppel Kaitlyn Lawes en John Morris, die vier jaar geleden beiden goud wonnen in de landenwedstrijd, met 9-6 onderuit tegen Noorwegen. Het gemengd dubbel is een volwaardig onderdeel waar spelers hun specialiteit van gemaakt hebben. Ga kijken en je merkt dat deze nieuwe discipline snel, tactisch en dynamisch is.