Ja, waarom zou je curling niet in de gemengde vorm kunnen aanbieden? De sport van de schuivende stenen leent zich daar bij uitstek voor. Curling draait om precisie en tactiek. Krachtpatsers hebben weinig te zoeken op de kaarsrechte icetrack. Mannen of vrouwen, het zou dus geen verschil moeten uitmaken.
De regels zijn wel iets anders. In plaats van vier teamleden bestaat elk team in de mixed doubles uit één man en één vrouw. Beiden mogen tegelijk het ijs vegen, ook nadat ze zelf hebben gecurld. Er worden acht ends gespeeld in plaats van de gebruikelijke tien en elk team heeft zes stenen in plaats van acht.
Extra obstakel
PyeongChang
Allereerste gemengd dubbel opent met daverende verrassing
08/02/2018 OM 15:50
Dan de regel die het meest afwijkt. Bij het begin van elke end is de baan niet leeg. Nee, er ligt al een gele en rode steen op het ijs. Daarna worden er dus nog vijf stenen per team gecurld. De steen van team 1 (hammer) wordt in het huis gelegd, de steen van team 2 ligt daarvoor op de centre line.
Dit nieuwe onderdeel lijkt op voorhand een zekere gouden plak voor één land: curling crazy Canada. Vier jaar geleden pakten zowel de mannen als de vrouwen de meest begeerde kleur van het medaillepallet. Voeg ze samen en je hebt in ieder geval de topfavoriet te pakken.
Toch is dat geen abc'tje. Sterker, op de eerste dag ging het favoriete Canadese koppel Kaitlyn Lawes en John Morris, die vier jaar geleden beiden goud wonnen in de landenwedstrijd, met 9-6 onderuit tegen Noorwegen. Het gemengd dubbel is een volwaardig onderdeel waar spelers hun specialiteit van gemaakt hebben. Ga kijken en je merkt dat deze nieuwe discipline snel, tactisch en dynamisch is.
PyeongChang
Zo kwamen de Noorse curlingmannen aan hun hippe broeken
04/01/2018 OM 12:33
PyeongChang
Nederland eindigt EK curling als zevende
22/11/2017 OM 16:13