Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Max Verstappen neemt revanche na DNF Australië - Ultradominant naar zege in Grand Prix Japan

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 07/04/2024 om 08:58 GMT+2

De Formule 1 is weer zoals het de laatste twee jaar geweest is: de RB20 van Max Verstappen had deze keer geen pech en dus kwam er op het Circuit van Suzuka een waanzinnig dominante overwinning van de Nederlander. Red Bull vierde dubbel feest, want teamgenoot Sergio Pérez werd tweede. Achter hen was Ferrari slimmer en sneller dan McLaren en nestelde Carlos Sainz zich op de derde plaats.

Japan in april, dat betekende kersenbloesem!

Foto: Eurosport

Max Verstappen was tijdens de laatste Grand Prix, twee weken geleden in Australië, uitgevallen met een remprobleem en was in Japan, waar hij in 2014 als 17-jarige zijn Formule 1-debuut maakte voor Toro Rosso in de eerste vrije training, uit op revanche.
Voor het derde jaar op rij stond de Nederlander op het iconische Circuit van Suzuka op Pole Position. Een zware crash in de eerste fameuze S-bochten zorgde voor een rode vlag, omdat Alexander Albon en Daniel Ricciardo een heuse klapper maakten en de bandenstapels flink door elkaar ramden.

Wisselingen van de wacht

Er volgde een nieuwe staande start, waarbij de top-5 opnieuw zonder problemen weg was. Verstappen kon al vrij snel uitlopen op teamgenoot Sergio Pérez en zag ook de andere teams niet bepaald sneller zijn. Mercedes had gekozen voor een andere strategie bij de herstart en probeerde het op harde banden (de tegenstand reed voornamelijk op de mediums).
Terwijl Zhou Guanyu de derde uitvaller was met een probleem aan de versnellingsbak, vonden de eerste pitstops voor de toppers plaats. Daarbij kwam Pérez achter Lando Norris terecht, die op P3 was gestart. Vooraan was Charles Leclerc de nieuwe leider, al werd de Monegask van Ferrari bij het ingaan van de 22ste ronde ingehaald door Verstappen.
Twee rondes later ging Pérez voorbij aan Norris, waarbij de startorde weer gerespecteerd werd. Door een foutje van Leclerc kon de Mexicaan zo voorbij aan de Monegask. Na de tweede serie pitstops (de eerste voor de nummer 16 van Ferrari) kwam Leclerc voor George Russell en Norris de baan op.

Maximaliseren

De Brit van McLaren moest daarom zijn landgenoot van Mercedes inhalen en deed dat met een briljante move buitenom. Hij zat dan echter nog wel met Leclerc opgescheept, die voor een éénstopper ging. Pérez viel zelfs terug tot achter Norris en zo reed Leclerc op een virtuele tweede plaats, omdat teamgenoot Sainz ook nog naar binnen moest komen.
De Mexicaan van Red Bull ging snel voorbij aan de McLaren, even later was ook Leclerc de pineut. Zo ging Red Bull alsnog op weg naar een één-tweetje, want Verstappen was opnieuw absoluut feilloos. Hij ging bij zijn derde finish van 2024 af op een derde Grand Prix-zege, de 57ste uit zijn carrière. Zo bleef Verstappen aan de leiding in de WK-stand.
Logan Sargeant zorgde nog even voor een gele vlag met een uitstapje in de Degner-bocht, terwijl even later een foutje van Norris in de hairpin zorgde voor een inhaalmogelijkheid voor Sainz. De winnaar van de Grand Prix van Australië liet zich dat geen twee keer zeggen, waarna hij op weg ging naar teamgenoot Leclerc. Die zat Sainz niet al te veel in de weg, waardoor het podium hetzelfde was als tijdens de opener in Bahrein.
In de achtergrond speciale aandacht voor Yuki Tsunoda, die in eigen land het laatste overgebleven punt pakte en onder meer de Aston Martin van Lance Stroll de baas was. De Japanner verzamelde in de eerste vier races van dit jaar zeven punten, een mooie opsteker voor Visa Cash App RB.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport. Volg ook ons kanaal op Whatsapp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie