Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

The Masters | Gaat McIlroy, Rahm, Hovland of een LIV-speler zondag met het groene jasje naar huis?

Maurits ten Kate

Geupdate 11/04/2024 om 13:06 GMT+2

Vandaag start de 88e editie van de Masters op de beroemde golfbaan van Augusta National. Het beroemdste golftoernooi van het jaar staat altijd garant voor spektakel en sensatie. Wie zijn de favorieten, welke legendes zien we deze week terug in Georgia en waarom is dit toernooi zo bijzonder? We zetten het voor je op een rij!

Jon Rahm

Foto: Imago

Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd in 1934 onder de naam Augusta National Invitation Tournament op initiatief van Bobby Jones en Clifford Roberts, die het landgoed waar de Augusta National Golfclub gevestigd op is toentertijd kochten voor 70.000 dollar.
In tegenstelling tot de andere drie majors (PGA Championship, The Open Championship en de US-Open) wordt de Masters elk jaar op de Augusta National Golfclub gehouden. Bekende winnaars van het groene jasje zijn onder andere Phil Mickelson en Tiger Woods. Laat die laatstgenoemde deze week nou zijn rentree maken op het gras van Augusta. Sinds zijn auto-ongeluk drie jaar geleden is de Amerikaan vaker afwezig dan aanwezig. Zijn laatste wedstrijd was de Genesis Invitational begin februari waar hij op de tweede dag moest opgeven.
Voordat de pro's rond het middaguur aan hun eerste ronde beginnen, mogen eerst een aantal Masters-legendes de openingsballen slaan. Al jarenlang zijn Jack Nicklaus en Gary Player, die samen negen keer de Masters wonnen, de honorary starters van The Masters.. Dit jaar is dat wederom de Amerikaan Tom Watson, die het toernooi in 1977 en 1981 op zijn naam schreef.

Tradities

Zoals bij vele historische toernooien staat ook de Masters bol van allerlei traditities. Zo wordt op de woensdag voordat het toernooi begint de jaarlijkse Par-3 contest georganiseerd. Traditioneel nodigen de deelnemers aan de wedstrijd familieleden uit om voor hen caddie te zijn, waarbij ze soms toestemming krijgen om namens hen shots te spelen. De Par-3-wedstrijd werd voor het eerst geïntroduceerd in 1960. Sindsdien wordt het traditioneel gespeeld op de woensdag voordat het toernooi begint. De par 3-baan werd gebouwd in 1958. Het is een baan met negen holes, allemaal par-3's.
Op de dinsdag komen alle voorgaande kampioenen bij elkaar voor het 'Champions Dinner', een traditie die al sinds 1952 in ere wordt gehouden. De titelverdediger kiest als gastheer het menu voor het diner. Vaak serveren Masters-kampioenen gerechten uit hun thuisland, bereid door de Masters-kok.
Bekende voorbeelden zijn haggis , geserveerd door de Schot Sandy Lyle in 1989 en bobotie, een Zuid-Afrikaans gerecht geserveerd in opdracht Trevor Immelman, de kampioen van 2008. Dit jaar mocht de Spanjaard Jon Rahm het menu verzinnen en dus was het geen verrassing dat de aanwezigen werden verwend met Spaanse tapas.

Groene jasje

De winnaar van het toernooi krijgt zoals eerder gezegd het groene jasje uitgereikt van de winnaar van de vorige editie. Die uitreiking vindt plaats in de het clubhuis van de Augusta National Golfclub, 'The Butler Cabin.'
Aanwezigen bij die uitreiking zijn de winnaar van dat jaar, de winnaar van het jaar daarvoor, de best geklasseerde amateur, Fred Ridley de voorzitter van de Augusta National Golf Club en Jim Nantz, presentator van CBS, de zender die het toernooi in de VS uitzendt. Toen Tiger Woods in 2019 voor de vijfde keer won ging dat er zo aan toe.

Favorieten

Zoals altijd wordt er voorafgaand aan de Masters veel verwacht van Rory McIlroy. De heuvelige baan is uitermate geschikt voor het spel van de vijfvoudig majorwinnaar, maar McIlroy wist nooit vier goede dagen aaneen te rijgen op Augusta.
Mocht de Noord-Ier dat deze week echter wel doen en op zondag het groene jasje in ontvangst nemen, dan komt hij in een select rijtje golfers die ooit alle vier de majors wisten te winnen. Slechts vijf golfers in de geschiedenis van de sport wisten dat ooit te presteren.
Andere gegadigden voor de zege op Augusta zijn Scottie Scheffler, die laatst nog zijn tweede Players Championship op zijn naam schreef en bovendien de huidige nummer 1 van de wereld is. Daarnaast wordt er veel verwacht van Ryder Cup-held en titelverdediger Jon Rahm, die dit seizoen de controversiële overstap maakte naar de LIV-Tour. Ook Victor Hovland, Ludvig Aberg en LIV-spelers Cameron Smith en Brooks Koepka hebben een goede kans op hun eerste groene jasje.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie