Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles
Gesponsord
GolfRyder Cup

Ryder Cup | Justin Rose wint de Nicklaus-Jacklin Award, het ultieme symbool

Justin Rose heeft de Nicklaus-Jacklin Award gewonnen. De sportiviteit van de Brit leverde hem deze prestigieuze prijs op tijdens de 44e editie van de Ryder Cup, op de baan van Guidonia Montecelio bij Rome. Het voorbeeldige gedrag van Rose was een eerbetoon aan de twee mannen, Jack Nicklaus en Tony Jacklin, die 54 jaar geleden hun naam gaven aan deze prijs.

Gesponsord door

AON
AON

Tony Jacklin en Justin Rose

Foto: AON

De Niklaus-Jacklin Award is in goede handen. Die van Justin Rose. De eerste olympisch golfkampioen (in 2016) heeft zich tijdens deze 44e Ryder Cup onderscheiden door zich te vestigen als steunpilaar van het Europese team en het team altijd op de eerste plaats te zetten, zelfs na zijn putt op de 18e hole op de eerste dag, toen hij zich meteen omdraaide om het met zijn teamgenoten te vieren.
"Het winnen van deze prijs is echt een voorrecht. Dit evenement drijft je echt tot het uiterste omdat er zoveel passie is. Je moet de grens opzoeken en er dicht bij in de buurt komen, terwijl je altijd aan de goede kant blijft en respect hebt voor je tegenstander. (...) Het winnen van deze prijs maakt het winnen van de Ryder Cup des te mooier in mijn ogen," vat Justin Rose samen als waardig winnaar van de Nicklaus-Jacklin Award.
picture

Justin Rose poseert als winnaar van de Nicklaus-Jacklin Award

Foto: Eurosport

Rol van grote broer

Als onbaatzuchtige teamspeler fungeerde Justin Rose ook als een spirituele gids voor zijn metgezel Robert MacIntyre, met wie hij twee dagen samen was. Bij zijn eerste Ryder Cup was de jonge Schot begrijpelijk onder de indruk, maar hij kon rekenen op Rose' geduld en wijsheid om hem door het evenement heen te helpen. Samen leverden ze een belangrijke bijdrage aan de eindoverwinning van Europa op de Verenigde Staten.
"De Ryder Cup is vooral een teamprestatie," vatte de winnaar van de Nicklaus-Jacklin Award samen. "En hoewel ik een paar putts op het juiste moment sloeg, was Robert in staat om te laten zien dat hij regelmatig en consistent was, zodat we de vaart erin konden houden. Samen smeedden de twee mannen een band die niet leek op die tussen Jack Nicklaus en Tony Jacklin. Nicklaus en Jacklin waren immers geen partners, maar tegenstanders.

Gebaar gaat verder dan de greens

"Golf is een sport die de waarden sportiviteit, integriteit en respect omarmt", zei Ryder Cup-directeur Guy Kinnings onlangs. Om zijn punt te illustreren, kon hij geen beter voorbeeld bedenken dan het gebaar dat in 1969 de beroemde wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Europa verlichtte. Op die dag zouden twee mannen een complete bladzijde schrijven in de geschiedenis van de Ryder Cup, golf en zelfs sport in het algemeen.
Een gebaar dat iconisch is geworden, in het Engels bekend als 'the concession', het is zo symbolisch voor de waarden van fair play die golf uitdraagt, dat het een eretitel heeft gekregen: de Nicklaus-Jacklin Award.

Oefenrondje en meesterproef

Flashback naar 1969: de VS en Europa streden om de 18e editie van het toernooi, gehouden in Royal Birkdale in Lancashire, Engeland. In het Amerikaanse team zat een beginner die niettemin werd beschouwd als de beste speler van zijn tijd: Jack Nicklaus.
De man met de bijnaam 'The Golden Bear' had al zeven majors gewonnen, maar volgens de geldende regels kon hij pas voor het Amerikaanse team worden geselecteerd nadat hij vijf seizoenen in het professionele circuit had doorgebracht. Voor zijn eerste deelname aan de Ryder Cup is de inwoner van Ohio klaar om zijn stempel te drukken. En niet alleen met een golfclub in de hand.
De setting is perfect, want de Amerikanen en Europeanen vliegen elkaar al sinds het begin van deze Ryder Cup in de haren. Het komt allemaal neer op de laatste single van de laatste dag. Nicklaus neemt het op tegen Jacklin. Jacklin had zijn rivaal die ochtend al verslagen. Maar deze keer was de tweestrijd veel spannender en moesten de twee mannen op de 18e en laatste hole de winnaar bepalen.

Draw voor de eeuwigheid

De spanning op de green was om te snijden, zowel toeschouwers als spelers hielden hun adem in. Jack Nicklaus, een geboren tegenstander, bezweek niet onder de druk en sloeg zijn laatste slag, een putt van 1,20 meter. Tony Jacklin van zijn kant moest dezelfde uitdaging ondergaan, maar dan vanaf 60 cm, om gelijk te maken.
Zal de arm van de Engelsman trillen? We zullen het nooit weten, want toen gebeurde het ondenkbare: Nicklaus stapte naar Jacklins bal en raapte hem op, wat het einde van de wedstrijd betekende en het definitieve gelijkspel tussen de twee teams!
Een waanzinnig gebaar van absolute klasse. "Ik denk niet dat je gemist zou hebben, Tony, maar ik wilde je geen kans geven”, zegt Nicklaus. Deze beroemde 'concessie' markeerde de eerste loting in de geschiedenis van de Ryder Cup op de mooiste manier.

Vriendschap in de vorm van een trofee

Naast het sportieve resultaat was het natuurlijk de ridderlijke houding van Jack Nicklaus die deze editie kenmerkte. De Amerikaan had net laten zien dat het mogelijk was om een felle vechter te zijn en tegelijkertijd de regels te overstijgen om zijn sport verder te verheffen.
"Dat gebaar zal ons voor altijd binden," herinnert Nicklaus zich in een interview met Jackin. "Het is gewoon kameraadschap, het is proberen om het juiste te doen op het juiste moment," voegt hij er bescheiden aan toe.
"Toen je me dat punt gaf, liet je de wereld zien dat sportiviteit net zo belangrijk is als winnen", zegt een emotionele Tony Jacklin tegen de Amerikaan. "En ik ben er trots op dat deze concessie een nalatenschap is geworden en dat de geest ervan voortleeft via de Niklaus-Jacklin Award."
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie