Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

The Open | Harman blijft ook op zondag uiterst koel en grijpt eerste major op Hoylake

Maurits ten Kate

Geupdate 24/07/2023 om 13:27 GMT+2

Brian Harman heeft voor het eerst in zijn loopbaan een major gewonnen. De 26-jarige Amerikaan was op de Royal Liverpool verreweg de beste van het veld en had na 72 holes maar liefst zes slagen voorsprong op zijn vier naaste belagers. Met de winst van de Claret Jug vergroot Harman ook direct zijn kansen voor deelname aan de Ryder Cup, die eind september in Rome van start gaat.

Brian Harman met de Claret Jug.

Foto: Getty Images

Harman ging de laatste dag in met een voorsprong van vijf slagen maar had een nerveus begin. De Amerikaan maakte twee bogeys in zijn eerste vijf holes, maar herstelde zich snel via birdies op holes zes en zeven.
Vanaf daar was het een relatief eenvoudige run naar de finish voor Harman, voor zover je daarvan kan spreken in een major. Dankzij nog eens twee birdies op de tweede negen was de voorsprong na het putten van de laatste bal op hole achttien maar liefst zes slagen.
Harman was gedurende de week verreweg de beste op de greens van Hoylake. Hij converte maar liefst 137 meter aan putts en was bovendien de enige speler die elke ronde onder par noteerde. Zijn precieze slagen bleken enorm geschikt voor lynx golf.

Ryder Cup

Een aantal grote namen lieten het aan de Engelse westkust nogal afweten. Vooral veel Amerikaanse toppers kwamen niet in de buurt van de score van Harman of haalden zelfs geen eens de cut. Met het oog op de Ryder Cup, het spektakel tussen Europa en de VS dat eind september weer van start gaat, zijn dat goede berichten voor het Europese team.
Zo slaagden Colin Morikawa, Harris English, Sam Burns, Tony Finau, Dustin Johnson en Justin Thomas, allen spelers van het Ryder Cup-team van twee jaar geleden, er niet in om het weekend te halen en finishten er op Harman na slechts twee Amerikanen in de top-12, tegenover vijf Europeanen.
Met het oog op die Ryder Cup lijkt het dus ook een zekerheid dat Harman onderdeel gaat uitmaken van het Amerikaanse team. De Marco Simone Golf and Country Club in Rome is geen lynx course - banen die aan de kust liggen en waar weersomstandigheden vaak een grote rol spelen - maar winst in The Open is normaal gesproken goed voor een automatische plek in welk Ryder Cup-team dan ook.

Luiten

De enige Nederlander die meedeed in The Open was Joost Luiten. Luiten is de laatste maanden goed bezig en dankte zijn plek in het deelnemersveld aan zijn goede prestaties op de Europese Tour. Helaas voor de Nederlander beleefde hij in de regen op zondag een belabberde dag. Luiten schoot 80, negen boven par, en eindigde daarmee met +10 op een gedeelde 71e plaats. Erg zonde, want voorafgaand aan de finaledag stond Luiten nog op +1.
Naast een hogere notering en het gemiste prijzengeld is deze rampzalige zondag ook vervelend voor de kwalificatiekansen van Luiten voor de Ryder Cup. Met nog slechts een aantal events te gaan had Luiten bij een enigszins normale dag in de top-10 van de Ryder Cup-kwalificaties kunnen komen. De kans dat Luiten er nu nog in komt lijkt met een veertiende plaats zeer gering. De eerste zes zijn automatisch geplaatst voor het Europese team en de andere zes spelers worden gekozen door Ryder Cup-captain Luke Donald.
picture

Joost Luiten slaat een bal vanuit de bunker.

Foto: Getty Images

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie