Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Handbal | Nederland in hoofdronde tegen Brazilië, Oekraïne en Spanje - dit is het speelschema

Kevin van Nunen

Geupdate 06/12/2023 om 11:21 GMT+1

Nederland heeft zijn eerste succesvolle stappen gezet op het WK handbal. De weg naar succes, glorie en mogelijke kwalificatie voor de Olympische Spelen is echter nog lang. Heel erg lang. Het goede nieuws is in ieder geval dat de handbaldames met de volle mep punten aan de hoofdronde beginnen, waarin wordt gespeeld tegen Brazilië, Oekraïne en Spanje.

Bo van Wetering laat zich door niemand stoppen onderweg naar het doel van Argentinië

Foto: Getty Images

De handbaldames boekten tot dusver drie ruime overwinningen. Die zeges zijn van belang omdat de resultaten doorwerken in de hoofdronde. Nederland neemt, net als Spanje, vier punten mee naar de hoofdronde en is daarom direct koploper in groep IV.
In groep IV dient Nederland bij de eerste twee te eindigen om de kwartfinale te bereiken, waarna het WK wordt vervolgd met een knockout-systeem om tenslotte een winnaar aan te wijzen. Dat is nog ver weg. Eerst dienen er in de vier groepen acht kwartfinalisten te worden bepaald.
De handbaldames nemen het de komende dagen – nog steeds in het Deense Frederikshavn – op tegen Brazilië, Oekraïne en Spanje. De wedstrijd van woensdag tegen Brazilië (dat twee punten meeneemt) lijkt direct een cruciale te worden, omdat die bepaalt of naar boven of naar beneden moet worden gekeken.

Route naar Olympische Spelen

Het bereiken van de laatste acht op dit WK is om meerdere redenen van groot belang. Ten eerste omdat de nieuwe wereldkampioen zich plaatst voor de Olympische Spelen. Wordt dit het al geplaatste Frankrijk? Dan schuift het ticket door naar de nummer twee. Een groot deel van de andere tickets gaat naar de winnaars van de continentale toernooien, maar Nederland slaagde er op het EK niet in om de finale te bereiken.
Nederland maakt nog wel kans op deelname aan een Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT), maar moet een startbewijs verdienen op het WK. De zes best presterende landen van het WK mogen meedoen aan een OKT. Uiteraard schuiven deze plekken door als landen in die top zes zich al op een andere manier hebben geplaatst voor Paris 2024.

Speelschema handbaldames hoofdronde WK handbal

Woensdag 6 december om 20:30 uur: Nederland - Brazilië
Vrijdag 8 december om 20:30 uur: Oekraïne - Nederland
Zondag 10 december om 16:30 uur: Nederland - Spanje

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van autosport tot atletiek volg je hier bij Eurosport. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie