Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Handbal | Oranjedames stranden in kwartfinale tegen Noorwegen – Spelen nog wel bereikbaar

Douwe de Vries

Geupdate 13/12/2023 om 10:56 GMT+1

Het is de Oranjedames in het Noorse Trondheim niet gelukt om te winnen van één van de gastlanden. Noorwegen was met 29-23 toch duidelijk te sterk voor de formatie van bondscoach Per Johansson. Door de WK-uitschakeling moet Nederland zich op een andere manier zien te plaatsen voor de Spelen van Parijs. Stine Skogrand was met negen treffers de grote dame bij de Noren.

Bondscoach Per Johansson is uitgeschakeld met zijn Nederlands eftal door Noorwege

Foto: Getty Images

Na zes opeenvolgende overwinningen was het vertrouwen groot bij de Nederlandse handbalsters. Zoë Sprengers en Bo van Wetering wisten het net vaak makkelijk te vinden, en de partijen werden daarnaast door het gehele team met overtuiging binnengehaald. Toen bekend werd dat Nederland de kwartfinale haalde, wisten de handballeeuwinnen al dat daar een loodzware opgave zou wachten. Het was of olympisch kampioen Frankrijk of huidig wereldkampioen Noorwegen.

Uiteindelijk werd het de ploeg van bondscoach Þórir Hergeirsson. Zijn zevental won overtuigend de groepsfase, maar verloor wel van Frankrijk in de hoofdfase. Het grootste voordeel was natuurlijk het thuisspelen voor zo’n 8500 Noorse fans.

Duidelijke eindstand

In een spectaculaire eerste helft werd al duidelijk dat alle fouten door Noorwegen genadeloos zou worden afgestraft. Oranje ondervond meer tegenstand dan in welke andere wedstrijd ook. De ploeg van Johansson was vanavond simpelweg te slordig om Scandinavische tegentreffers te voorkomen. Een echte angstgegner zijn de Noren dan ook: in de finales van het WK 2015 en EK 2016 wisten de Scandinaviërs aan het langste eind te trekken.

In de strijd om de bronzen medaille in Rio in 2016 was Noorwegen ook de sterkste. Gedurende de eerste 30 minuten wist Oranje-doelvrouw Yara ten Holte een spervuur uit haar doel te houden. De Scandinavische topaanvallers hebben echter ook een sterke doelverdedigster achter zich staan. Silje Solberg wist ruim vijf minuten lang geen enkele bal door te laten. Met een rusttand van 11-12 was er natuurlijk nog van alles mogelijk.



Aan het begin van het tweede halfuur was het weer ‘Zoë Sprengers-doelpuntentijd’. De uitblinkende Nederlandse aanvalster hielp Oranje gelijk te komen. Daarna werd het echter de grote ‘Stine Skogrand-show’. Het Noorse fenomeen zorgde er zowat eigenhandig voor dat het thuisland uitliep naar zeven punten verschil. Angela Malestein en Estavana Polman maakten het met hun vier treffers (beiden twee) nog even spannend. Toch stond er een wel duidelijke eindstand van 29-23 op het scorebord.

Omweg naar Paris 2024?

Door de kwartfinalenederlaag zijn de Spelen van volgend jaar nog niet helemaal uit zicht. Doordat Nederland bij de beste acht eindigde, speelt het in ieder geval een OKT (Olympisch Kwalificatie Toernooi). Voor nu overheerst het zure gevoel van uitschakeling.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie