Het is zijn favoriete knuffel en talisman, zijn good luck charm. Poeh-beer brengt hem geluk en dus sleept Hanyu (23) het gele pluche uit bijgeloof overal mee naar toe. Al heel wat belangrijke wedstrijden heeft de boeken- en filmheld van dichtbij beleefd. Want Winnie de Poeh zit altijd op de eerste rij.
Buiging voor Poeh
Hanyu houdt zijn liefde voor Poeh bepaald niet geheim. Voordat hij het ijs opstapt, krijgt de mascotte steevast een knuffel, een aai over zijn bol, een handje of simpelweg een liefdevolle blik. Ook een respectvolle buiging richting het filosofische berenicoon is al eens waargenomen.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Hanyu gaat de mist in bij korte kür
08/02/2022 OM 04:52
Gaat het ver, die kinderlijke adoratie voor een honingetend tekenfiguur? Misschien wel, maar wie zou het in zijn hoofd halen om de routine van de regerend olympisch kampioen en tweevoudig wereldkampioen te verstoren. Die onverstoorbaar vriendelijke berenblik geeft Hanyu vertrouwen. Bovendien pakken zijn fans de liefde voor het Disney-icoon massaal op en werkt het als een prima onschuldig imago- en marketingtool.
Gele ijsvloer
Want waar ter wereld Hanyu ook schaatst, zijn fans veroorzaken overal een ware Poeh-Mania. Ze dragen gele berenpakken, zetten oortjes op hun hoofd en houden tijdens zijn kür de beer stevig op op schoot vast. Tot het moment dat de laatste muziekflarden door de ijshal schallen en Hanyu zijn laatste move afrondt.
Dat is het moment waarop zijn bakvissenaanhang een kakafonie van geluid produceert en massaal hun Poeh's over de balustrade smijt. Een beetje rockstar krijgt damesslipjes toegeworpen, Hanyu kan na zijn unieke serie quads honderden gele beren van het ijs oprapen.
In PyeongChang zouden het er duizenden kunnen zijn, ware het niet dat de strikte commerciële IOC-regels al te opvallende Poeh-uitingen wellicht zou kunnen verbieden. De vraag is zelfs of Hanyu zijn mascotte op olympisch grondgebied mag meetorsen. Als het de Bavaria-jurkjes in Zuid-Afrika al niet lukte, dan krijgt Winnie de Poeh in Zuid-Korea zeker geen extra air time.
Spaanse concurrent
Hanyu's populariteit kent in Azië geen grenzen. Daarom hield het hele continent het hart vast toen Yuzu eind november op de training door zijn rechterenkel klapte. Ruim een maand bleef hij van het ijs, maar de Spelen kwamen gelukkig nooit in gevaar voor de man die als eerste door de grens van 100 punten (korte kür), 200 punten (vrije kür) en 300 punten (totaalscore) brak en momenteel alle wereldrecords in handen heeft.
In de Gangneung Ice Arena moet Hanyu zien af te rekenen met zijn landgenoot Shoma Uno, de Chinees Jin Boyang en vooral de Spaanse routinier Javier Fernandez. Qua stijl twee totaal verschillende rijders. Waar de 26-jarige Fernandez het publiek betovert met een volwassen charme, omlijst de ranke Hanyu zijn viervoudige sprongen met een overdosis aan elegantie, sierlijkheid en tederheid. Dat in combinatie met liefde voor Disney-helden maakt van Hanyu een soort Wibi Soerjadi on ice.
Aura
Fernandez of Hanyu? Naast de puur technische beoordeling zal het voor de jury vooral een kwestie van smaak worden. De Japanner is bovenal een fascinerende schaatser. "Er hangt een bijzonder aura om hem heen. Die uitstraling heeft alleen Yuzuru", zegt tv-analiste Midoro Ito, in 1992 de eerste Japanse medaillewinnares in het kunstschaatsen, over haar landgenoot.
Zaterdag 17 februari wordt in het mannentoernooi de vrije kür gereden en staat Hanyu naar alle waarschijnlijkheid op het ijs voor zijn tweede olympische individuele finale. Met of zonder Winnie de Poeh.
#FUNFACTAls het Yuzuru Hanyu lukt zijn olympische titel te verdedigen, dan is hij de eerste mannelijke kunstschaatser die daarin slaagt sinds de Amerikaan Dick Button in 1948 en 1952.
#FUNFACT
Hanyu of Fernandez? Vraag Brian Orser niet naar een voorkeur. De Canadese coach heeft namelijk beide schaatsers onder zijn vleugels.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kunstrijder Hanyu belooft historische viervoudige axel te proberen
04/02/2022 OM 15:33
PyeongChang
Fernandez: liever old skool dan dolgedraaid door de quads
01/02/2018 OM 13:45