Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Noord-Koreaans kunstschaatspaar in de olympische wachtkamer

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 09/01/2018 om 13:33 GMT+1

Sinds september zitten ze al in de wachtkamer. Het kunstschaatspaar Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik verzekerde zich een half jaar geleden in het Duitse Obertsdorf van een startplek op de Winterspelen. Of het Noord-Koreaanse koppel in het zuidelijke buurland daadwerkelijk op de ijsbaan verschijnt, is nog de grote vraag.

Tae Ok Ryom en Ju Sik Kim uit Noord-Korea wachten op hun score tijdens de Nebelhorn Trophy 2017 in Oberstdorf.

Foto: Getty Images

De voortekenen zien er goed uit nu de eerste gesprekken tussen beide Korea's gestart zijn. Dinsdag verklaarde de noordelijke zijde dat het bereid is onder anderen een groep kunstschaatsers af te vaardigen. Gaat Kim Jong-un overstag? De gehele sportwereld hoopt van wel. Zuid-Korea voorop. De aanwezigheid van Noord-Koreaanse sporters zou voor enige ontspanning in de relatie tussen beide buren, die officieel nog altijd in staat van oorlog met elkaar zijn, kunnen zorgen. Sport verbroedert, in die geest.
Maar de wegen van de Noord-Koreaanse leider zijn ondoorgrondelijk en dus zit het duo Ryom/Kim nog altijd in spanning. Gaan ze wel of gaan ze niet. Op de uitkomst van dat vraagstuk hebben ze zelf geen enkele invloed meer. Een onmogelijke positie voor iedere atleet.
Training in Canada
Ryom en Kim verbleven in de zomermaanden van 2017 in Canada. In Montreal werkten ze elke dag keihard aan hun verplichte en vrije kür. Die trainingen, onder leiding van hun vaste coach Kim Hyon-son en met de adviezen van de Canadees Bruno Marcotte, wierpen hun vruchten af. Tijdens de ISU CS Nebelhorn Trophy in het Duitse Obertsdorf haalden ze hun hoogste totaalscore ooit, eindigden als zesde en pakten daarmee een van de olympische plekken voor PyeongChang.
Een onverwacht snel succes voor pas 18-jarige Ryom - slechts 1,51 meter lang - en haar 25-jarige partner Kim. Ook Marcotte was in zijn nopjes. "De hele tijd vroegen ze me: zijn we goed genoeg? Kunnen we ons plaatsen?", vertelde de Canadees aan de New York Times. "Het draaide bij hen altijd om de sport, over politiek wilden ze nooit praten. Stappen maken, hun uiterste best doen en zich als eerste Noord-Koreanen voor de komende Spelen plaatsen. Daar ging het hen om."
picture

Het kunstschaatspaar Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik verzekerde zich een half jaar geleden in het Duitse Obertsdorf al van een startplek op de Winterspelen.

Foto: Getty Images

Muziek van The Beatles
En dat lukte het duo. Op muziek van The Beatles voerden ze de spins, lifts en loops op het kwalificatietoernooi prima uit. Marcotte: "Ze waren enorm gedreven en positief. Wilden heel graag leren. Als sponzen namen ze alle informatie en aanwijzingen op."
Mochten ze in PyeongChang daadwerkelijk aan de olympische competitie deelnamen, dan zit het podium er voor het Noord-Koreaanse koppel, vorig jaar 15e op het WK, vermoedelijk niet in. Ze behoren niet tot het rijtje kanshebbers in de Gangneung Ice Arena, die op 14 februari aan hun programma beginnen.
#FUNFACTNoord-Korea nam acht keer eerder deel aan de Winterspelen. Het land veroverde in totaal twee medailles. Schaatster Han Pil-Hwa won in 1964 zilver op de 3.000 meter en in 1992 pakte Hwang Ok-sil brons op de 500 meter vrouwen in het shorttrack.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie