Fernandez (26) plaatste zich woensdag tijdens de korte kür als beste schaatser voor de finale. Hij oogde ontspannen, al was zijn landing na de vierdubbele salchow niet helemaal zuiver. Met een score van 103,82 punten eindigde het Spaanse idool als eerste in het veld van 36 mannen. Hij was de enige in het Megasport Sport Palace die door de grens van honderd punten brak.
De concurrentie volgde op gepaste afstand en zal van goede huize moeten komen om het grote verschil in de beslissende lange kür van vrijdag goed te maken. De thuisschaatsende Russen Dmitri Aliev en Mikhail Kolyada eindigden respectievelijk als tweede (91,33) en vierde (83,41). De Let Deniss Vasiljevs wurmelde zich daar met een puntentotaal van 85,11 tussen. Plaats vijf is voorlopig voor de Belgische troef Jorik Hendrickx die tot een score van 78,56 kwam.
Olympisch goud ontbreekt
PyeongChang
Fernandez: liever old skool dan dolgedraaid door de quads
01/02/2018 OM 13:45
Fernandez schaatst dit seizoen slechts voor één doel en dat is de olympische titel. Sinds 2013 is hij onafgebroken Europees kampioen. In 2015 en 2016 voegde hij daar twee wereldtitels aan toe. Het enige wat op zijn palmares nog ontbreekt is olympisch eremetaal. Daar ligt zijn ambitie deze maanden. En dan het liefst bij de gouden kleur.
De charmante Madrileen geldt overal ter wereld als publieksfavoriet. De gunfactor is groot zodra hij zijn ijzers onderbindt en de baan op glijdt. Tijdens de korte kür in Moskou kroop hij in de huid van Charlie Chaplin. Op de aanstekelijke muziek van diens filmklassier Modern Times bracht Fernandez die typische Chaplin-mimiek subtiel terug in zijn choreografie. Tijdens de lange kür zal hij Don Quichot via De man van La Mancha tot leven brengen.
Goed nieuws uit Japan
Met een nieuwe Europese titel in de Russische hoofdstad moet Fernandez vertrouwen tanken voor de titelstrijd in PyeongChang. Maar ook niet meer dan dat. De concurrentie komt straks voor de Spanjaard vooral uit Azië, in de personen van de Japanners Yuzuru Hanyu en Shoma Uno, en de Chinees Jin Boyang.
Met het oog daarop kwam er voor de schaatsliefhebbers deze week goed nieuws uit Japan waar Hanyu de training weer volledig heeft opgepakt. In november liep hij tijdens een trainingsessie een stevige enkelblessure op, maar zijn deelname aan de Olympische Spelen leek nooit in gevaar. Hanyu verdedigt in PyeongChang zijn titel van Sotsji.
Kennes mist opnieuw finale
Thomas Kennes moest opnieuw een teleurstelling verwerken. De enige Nederlander in het mannenveld slaagde er ook in zijn derde EK-optreden niet in de finale te bereiken. Kennes kwam bij zijn eerste sprongenreeks ten val en eindigde op de popklassieker Hallelujah van Jeff Buckley met een score van 54,65 punten op de 30e plaats. Alleen de beste 24 rijders op de korte kür stroomden door naar de finale.
De 21-jarige Oisterwijker had gehoopt dat drie keer voor hem scheepsrecht zou zijn. Bij zijn EK-debuut in 2016 kwam hij een half punt tekort voor de finale. Vorig jaar was hij in Ostrava met een 28e plaats iets verder verwijderd van het Europese elitekorps.
De titelstrijd in Moskou bood nieuwe kansen. Eerder in het seizoen zette Kennes tijdens de Nebelhorn Trophy in Oberstdorf een persoonlijk puntenrecord neer op de korte kür: 60,82. Daar bleef hij in Moskou ver van verwijderd. In 2022 hoopt de Brabander van de partij te zijn op de Olympische Spelen van Beijing. Donderdag rijdt debutante Kyarha van Tiel de korte kür bij de vrouwen.
Finale op Eurosport
De mannenfinale in Moskou is vrijdag vanaf 15.45 uur Nederlandse tijd live via de Eurosport Player te zien en vanaf 17.30 uur op Eurosport 2.
PyeongChang
Japans idool Hanyu heeft kinderlijk vertrouwen in Winnie de Poeh
24/01/2018 OM 14:12
PyeongChang
Olympische Spelen voor Noord-Korea stap dichterbij
17/01/2018 OM 11:53