Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de Ski | Formidabel Finland – Niskanen en Hyvärinen grijpen de macht in Toblach

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 31/12/2023 om 15:57 GMT+1

Dat de Tour de Ski in volle gang is, hebben we op de tweede dag in het Italiaanse Toblach geweten. De tien kilometer in Klassieke Stijl zag bij de vrouwen Kerttu Niskanen als winnares uit de bus komen, terwijl bij de mannen Perttu Hyvärinen de beste was. Finland zette de meerdaagse langlaufwedstrijd op die manier compleet op zijn kop.

Tour de Ski | Formidabel Finland – Niskanen en Hyvärinen grijpen de macht in Toblach

Met Linn Svahn als leidster trapten de dames op Oudejaarsdag af in Noord-Italië. De Zweedse raakte de leiding na de tien kilometer Klassieke Stijl, waarin iedere deelnemer zijn of haar eigen strijd aflegt – de tegenligger van de individuele tijdrit in de wielersport, evenwel kwijt aan een van de topfavorieten voor de eindzege.
De Amerikaanse Jessica Diggins zette namelijk een geweldige tijd neer, al kon ook zij met haar 25 minuten en 59 seconden niet voorkomen dat de Finse Kerttu Niskanen met de dagzege aan de haal ging. Niskanen rondde het parcours elf tellen sneller af dan Diggins. De Amerikaanse leidt het klassement nu met zeven seconden voorsprong op de Duitse Victoria Carl. Svahn volgt op de derde plaats.

Finse furie

Bij de heren was de Fransman Lucas Chanavat de leider in de wedstrijd na zijn zege in de sprint. Net als bij de vrouwen eerder op de dag waren de Finnen op stoom. Met name Perttu Hyvärinen toonde zich ijzersterk en klokte een tijd van 23 minuten en 6 seconden.
Topfavoriet voor de eindzege Harald Østberg Amundsen zag dat de sneeuw met bakken uit de lucht kwam in Zuid-Tirol, hetgeen de snelheid niet ten goede kwam. Zijn grote tegenstander Erik Valnes kwam even achter hem, beide Noren kwamen tekort op Hyvärinen, die de leiding in het klassement pakte.
Op Nieuwjaarsdag volgt de 20 kilometer achtervolging in Toblach, waarna op 3 en 4 januari een sprint en achtervolging plaatsvinden in het Zwitserse Davos. De afsluiting is geheel volgens traditie in het Italiaanse Val di Fiemme, met de slotklim richting Alpe Cermis.

Waar kijk je?

De Tour de Ski vormt traditioneel rond Oud en Nieuw een prachtige mix van sprints en langere afstanden, met de apotheose bergop in Val di Fiemme. Vanaf begin tot eind ben je bij Eurosport en discovery+ aan het juiste adres!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie