2010
2 juli 2003 had een feestdag moeten worden in Zuid-Korea. In Praag werd besloten welk land de organisatie kreeg van de Olympische Spelen in 2010. Na de eerste ronde was de sfeer bij de Koreaanse delegatie erg goed. Hun bid voor PyeongChang had de eerste ronde van de verkiezing gewonnen en hoefde in de tweede ronde alleen nog maar Vancouver af te schudden. Helaas voor de Zuid-Koreanen brak er na de bekendmaking van de toewijzing van de winterspelen niet in Zuid-Korea, maar in Canada een feest uit.
2014
PyeongChang
Vier gouden Nederlandse primeurs dankzij de vrouwen
23/02/2018 OM 08:43
Vier jaar later levert PyeongChang weer een bid in. Na het nipte verlies een aantal jaar eerder en verbeteringen die zijn aangebracht aan het plan voor de organisatie. Dit keer is de Russische stad Sotsji de grote uitdager. Na de eerste stemronde heeft Zuid-Korea twee stemmen meer dan Rusland. De Koreanen wisten dat ze zich na één ronde nog niet rijk moesten rekenen. En tot grote teleurstelling van heel Zuid-Korea ging het weer fout. Sotsji won de tweede ronde met vier stemmen verschil. Weer blijft Zuid-Korea met lege handen achter.
2018
De Zuid-Koreanen wilde hoe dan ook de winterspelen organiseren, ondanks het tweede rondetrauma dat ze de afgelopen jaren hebben opgelopen. Vol vertrouwen reisde de delegatie uit PyeongChang in 2011, acht jaar na de eerste poging om de Olympische Spelen toegewezen te krijgen, naar Zuid-Afrika. Daar werd de organisator van de Olympische Spelen van 2018 gekozen. De grote tegenstand werd nu uit Duitse hoek verwacht, München had zich ook opgeworpen als kandidaat-stad voor de Spelen. Toen oud-IOC president Jacques Rogge zijn kaartje omdraaide met de naam van de winnende stad, ging het Zuid-Koreaanse kamp uit z'n dak. Het was PyeongChang eindelijk gelukt om de Olympische Spelen binnen te halen.

PyeongChang 2011

Foto: Eurosport

Record
Het winnende bid van PyeongChang was de meest succesvolle ooit. Er hoefde niet eens meer een tweede ronde aan te pas te komen. PyeongChang kreeg direct al 63 stemmen, tegen maar 25 voor de grootste concurrent uit Duitsland.
Zuid-Korea heeft al ervaring met de organisatie van de Olympische Spelen. In 1988 vonden de zomerspelen plaats in de hoofdstad Seoel. Nederland pakte toen in totaal negen medailles. Ook met de organisatie van andere grote sportevenementen zoals het wereldkampioenschap voetbal heeft Zuid-Korea ervaring.

#Funfact
Het thuisvoordeel deze Olympische Spelen kan voor Zuid-Korea extra gouden medailles opleveren. De vorige Spelen die het land organiseerde eindigde het vierde in de medaillespiegel. Dat is de hoogst behaalde positie in het algemeen klassement voor Zuid-Korea ooit.
PyeongChang
Gouden plak PyeongChang: 586 gram om je nek
05/01/2018 OM 10:54
PyeongChang
Volg alles live via Eurosport Player, nu € 0,99 per maand
13/02/2018 OM 14:10