Eurosport

Vannacht in PyeongChang: tiener wint slopestyle, Maas naar finale

Vannacht in PyeongChang: tiener wint slopestyle, Maas naar finale
By Eurosport

The 11/02/2018 at 08:06Bijgewerkt The 11/02/2018 at 08:10

Terwijl iedereen in Nederland onder zeil is, wordt er volop gesport in Zuid-Korea. Wat zijn de hoogtepunten van afgelopen nacht? Met op Dag 2: tiener Gerard wint slopestyle, Maas dankzij de wind al direct naar de finale en wereldrecord op korte kür.

Redmond Gerard heeft vriend en vijand verbaasd met de olympische titel op de snowboard slopestyle. De 17-jarige snowboarder, de jongste in de Amerikaanse selectie, kwam moeilijk door zijn eerste twee runs (43.33 en 46.40), maar in de laatste run sprankelde de roodharige tiener als nooit tevoren.

Met een score van 87.16 schoot hij als een raket de concurrentie voorbij. En de toppers die na hem kwamen beten zich één voor één stuk op de topscore van Gerard. Canadees Max Parrot kwam met 86.00 nog dichtbij, maar genoeg was het niet. Gerard pakte het goud, en trad in de voetsporen van landgenoot Sage Kotsenburg die vier jaar geleden even verrassend olympisch kampioen werd.

Vrouwen afgelast

Na het vuurwerk bij de mannen werd ook het nodige verwacht bij de vrouwelijke slopestylers. Zeker vanuit Nederland: na de dramatische valpartij van Niek van der Velden waren alle Nederlandse ogen gericht op Cheryl Maas. En zij is zonder te boarden direct finalist.

De 33-jarige Maas had in de vroege ochtend van zondag in actie moeten komen voor de kwalificatie snowboard slopestyle, maar het evenement werd afgelast. De organisatie besloot later de kwalificatie in zijn geheel te cancellen, waardoor alle deelnemers nu automatisch in de finale staan. Die staat voor maandag 02.00 uur op het programma.

Wereldrecord Medvedeva

Gelukkig waait de wind niet in de schaatshal, en kon het kunstrijden gewoon doorgaan. Het publiek werd getrakteerd op een spektakelstuk uit de koker van de Russische Evgeniya. In 2016 en 2017 werd ze al wereldkampioen in het individuele programma, en op haar eerste Olympische Spelen schaatst ze de sterren van de hemel..

Wat heet: ze noteerde een wereldrecord door als tweede vrouw ooit meer dan 80 punten te krijgen voor haar routine. Haar 81.06 was een slordige vijf punten beter dan de nummer twee, Carolina Kostner uit Italië, en bijna tien punten beter dan de nummer drie, Kaetlyn Osmond uit Canada.

Nieuwste video's