World Cup Schaatsen – Stavanger (NOR)
Nao Kodaira is dit seizoen de te kloppen vrouw op de sprintafstanden. De Japanse was in Noorwegen drie keer de snelste. Op de 1.000 meter kon niemand echt een bedreiging vormen voor de ontketende schaatsster, en ook op beide edities van de 500 meter was Kodaira een klasse apart. Het was haar twintigste opeenvolgende overwinning op de kortste sprintafstand.
Op de langere afstanden viel bij de vrouwen vooral de zege van Claudia Pechstein op. De Duitse stayer, inmiddels 45 jaar oud, won de 5.000 meter. Pechstein liet daarmee zien dat ze ondanks haar leeftijd niet versleten is, en nog altijd kanshebster is op olympische eremetaal in Sotsji.
PyeongChang
Vier gouden Nederlandse primeurs dankzij de vrouwen
23/02/2018 OM 08:43
Op de 10.000 meter ontspon zich een prachtig gevecht tussen Sven Kramer en Ted-Jan Bloemen, de Canadees met Nederlandse roots. Pas in de laatste ronde kon Kramer het verschil maken met zijn concurrent. Hij noteerde met 12:50,97 bovendien een baanrecord.
World Cup Shorttrack – Seoel (KOR)
Thuisland Zuid-Korea heeft goed gescoord bij de World Cup shorttrack in Seoel. Bij zowel de mannen als de vrouwen eindigden de Koreanen bovenaan in het overall klassement. En de prestaties van Choi Min Jeong waren om door een ringetje te halen: ze won de 1.000 en de 1.500 meter, en pakte zilver op de 500.
Er was ook Nederlands succes, want de vrouwen wonnen goud op de aflossing. Schulting, De Vries, Van Kerkhof en Van Ruijven konden profiteren van een botsing tussen China en Zuid-Korea vier rondes voor het einde. In de laatste rondes hielden de dames Rusland succesvol van het lijf. Een zege met een extra gouden randje, want de Olympische Spelen zijn ook officieel binnen.
Het optreden van de Nederlandse mannen was een fractie minder succesvol dan dat van de vrouwen. Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Mark Prinsen en Itzhak de Laat moesten genoegen nemen met de zilveren medaille achter thuisland Zuid-Korea. Geen goud dus, maar volgens Breeuwsma kon het team tevreden zijn na twee rotweken en teleurstellende prestaties tijdens de vorige World Cup.
World Cup Skispringen – Wisla (POL)
Vol verwachting klopte het hart van de Poolse wintersportfans tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd van het skispringseizoen in Wisla. Zou Polen onder leiding van vedettes Kamil Stoch en Dawid Kubacki goud binnenslepen? Het antwoord luidde helaas nee.
Junshiro Kobayashi was verrassend genoeg de beste in de individuele wedstrijd. De 26-jarige Japanner boekte zijn allereerste zege ooit, door als enige meer dan 260 punten te scoren. In de teamwedstrijd bleken Noorwegen en Oostenrijk een maatje te groot voor de Polen, die brons wonnen.
Geen goud dus voor het thuisland. Maar wel een juichende Kamil Stoch. Hoewel hij door een mindere eerste sprong genoegen moest nemen met de tweede plaats, eindigde hij toch op het podium. Een ovatie van het publiek én een groot glas met een knuffelpinguïn waren zijn deel.
PyeongChang
Gouden plak PyeongChang: 586 gram om je nek
05/01/2018 OM 10:54
PyeongChang
Volg alles live via Eurosport Player, nu € 0,99 per maand
13/02/2018 OM 14:10