Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Het ijs in schaatsstadion Ice Ribbon is milieuvriendelijk, maar wel veel te zacht

Sander Grasman

Geupdate 04/02/2022 om 10:52 GMT+1

China is trots op het milieuvriendelijke schaatstadion Ice Ribbon, maar we hoeven niet te rekenen op records. Het ijs wordt dan wel 20 procent efficiënter gemaakt, maar is volgens de schaatsers voorlopig nog veel te zacht. "Het wordt elke dag iets beter."

Schaatsploeg hoopt op succes in het Ice Ribbon

Foto: Getty Images

Naar verluidt zou je vanuit de ruimte de Chinese Muur kunnen zien liggen. Als je goed kijkt, zie je tegenwoordig verderop waarschijnlijk ook het felblauw verlichte Ice Ribbon, het olympisch stadion in Peking waar de Nederlandse schaatsploeg tijdens Beijing 2022 hoopt medailles te zullen oogsten.
De Chinezen zijn trots op dit nieuwe stadion. Veel van de andere stadions die deze Olympische Spelen worden gebruikt, zoals het Vogelnest en de Water Cube, dienden in 2008 ook al als olympisch toneel, maar het Ice Ribbon werd speciaal voor deze Spelen gebouwd.

ENERGIENEUTRAAL

Het stadion is volgens het gastland en de ingenieurs die verantwoordelijk waren voor het ontwerp en de bouw ervan zo energieneutraal mogelijk. Zo functioneert het glas aan de buitenkant van het indrukwekkende schaatspaleis als zonnepaneel. Ice Ribbon biedt plaats aan 12.000 toeschouwers, maar die aantallen zullen tijdens het olympisch toernooi niet gehaald worden vanwege de beperkingen rondom de coronapandemie.

ZACHT IJS

Ook het ijs wordt op milieuvriendelijke manier gemaakt, waarbij de energie die vrijkomt wordt hergebruikt om het water voor de atleten te verwarmen. Het levert echter geen snel ijs op. Volgens de schaatsers is het op dit moment nog veel te zacht om heel snelle tijden op neer te zetten, al wordt het wel elke dag iets beter.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie