Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Irene Schouten pakt ook goud op de 5000 meter

Mathieu Hilgersom

Geupdate 10/02/2022 om 14:44 GMT+1

Na haar winst op de 3000 meter heeft Irene Schouten donderdag ook goud gewonnen op de 5000 meter. De Nederlandse topfavoriete was met een nieuw olympisch record van 6:43.51 sneller dan Isabelle Weidemann en Martina Sablikova die respectievelijk zilver en brons pakten. Sanne in 't Hof eindigde als zevende met een tijd van 6:59.78.

Beijing 2022 | Irene Schouten slaat met olympisch record ook toe op de 5000 meter

In de eerste drie ritten voor de dweil doken alleen Natalja Vornonina (6.56,99) en In ’t Hof onder de grens van 7 minuten. De Russische wereldrecordhoudster won vier jaar geleden nog brons. Dat In ’t Hof tijdens haar pas tweede internationale 5000 meter in de buurt kon blijven, was een knappe prestatie.
picture

Beijing 2022 | Dit is de gouden 5000m van Irene Schouten

Weidemann zet scherpe tijd neer

Sablikova legde de lat in rit vier een stuk hoger met 6:50.09. Een snelle tijd, maar normaal gesproken niet één waar Schouten zich zorgen over hoefde te maken.

Dit bleek ook toen Weidemann in actie kwam. Halverwege versnelde de Canadese bronzen medaillewinnaar van de 3000 meter en reed steeds verder weg bij Ragne Wiklund. Uiteindelijk finishte ze na 6:48,18; op dat moment de snelste tijd. Wiklund zette 6:56.34 neer.

Laatste rit

Schouten kwam in de laatste rit in actie. Net als zaterdag was Francesca Lollobrigida de tegenstander. De Italiaanse startte snel en was daarom een fijn richtpunt voor de winnares van de 3000 meter. De Nederlandse kwam halverwege door in een tijd die slechts een fractie sneller was dan Weidemann. Hierdoor volgde een uiterst spannende ontknoping.

Waar Weidemann in de laatste rondjes wat tijd verloor, bleef Schouten stabiel ‘rondjes hoge 31’ rijden. Hiermee legde ze de basis voor de winst. Het verschil met Weidemann liep voorzichtig op tot uiteindelijk ruim vier seconden. Met twee armen in de lucht kwam de Nederlandse over de finish. Vrijdag kan ze haar tweede gouden medaille ophalen op Medal Plaza.
picture

Beijing 2022 | Bekijk hier de highlights van olympisch optreden In ’t Hof op 5 kilometer

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie