• Naam - Kjeld Nuis
  • Geboortedatum - 10/09/1989
  • Geboorteplaats - Leiden
  • Sport/Discipline - Schaatsen
  • Erelijst - WK's: 2x Goud, 4x Zilver, 3x Brons
Nuis haalde zijn eerste internationale medaille alweer zeven jaar geleden in Inzell. Hij kwam twee tiende tekort op de 1000 meter voor de gouden plak en eindigde tweede. Een jaar later moest Nuis weer genoegen nemen met het zilver. In een onderling duel was hij iets minder snel dan landgenoot Stefan Groothuis.
Nuis was een grote belofte en plaatsing voor de Olympische Spelen van 2014 leek een formaliteit, maar twee weken voor het olympisch kwalificatietoernooi ging het mis. De schaatser werd ziek en was amper hersteld toen hij aan de start verscheen. Nuis kwam niet verder dan de vierde en de zesde plek en kon thuisblijven in 2014.
PyeongChang
Eurosport-expert Friesinger: “Geen goud Nederland op ploegenachtervolging”
18/02/2018 OM 09:10

Wereldbeker schaatsen Inzell 2011

Foto: Eurosport

Van een gebrek aan vertrouwen is geen sprake meer. Kjeld Nuis is de regerend wereldkampioen op de 1000 en 1500 meter en in topvorm. Op het olympisch kwalificatietoernooi in december maakte hij indruk door een baanrecord te rijden op de 1000 meter in Thialf. Ook op de 1500 meter kwalificeerde Nuis in een prima tijd zich voor zijn eerste Spelen.
‘Tattoo Kjeld’
Tijdens zijn race zie je ze niet, maar zodra Nuis zijn schaatspak openritst worden zijn tatoeages zichtbaar. Vooral de afbeelding op zijn spierbal is kenmerkend voor de Leidenaar. Het is een grote klok met daarin de initialen van zijn ouders en broertje. Niet alleen zijn familie, maar ook zijn vriendin – waarmee hij een zoontje heeft – staat vereeuwigd op zijn arm. Het koppel heeft matchende tattoos.
Wie denkt dat het leven van Kjeld Nuis alleen maar bestaat uit schaatsen heeft het mis. Nuis houdt van alles wat extreem, gevaarlijk en mooi is. Op de rustdag van een toernooi ligt de schaatser niet in zijn bed maar gaat hij erop uit. Nuis zoekt een skatepark of een klif om vanaf te springen. Hij blijft altijd binnen de grenzen, want zijn grootste droom – het behalen van olympisch goud – mag niet in gevaar komen.
PyeongChang
De 10 kilometer van Sven Kramer: kans #4
15/02/2018 OM 11:41
PyeongChang
Eurosport-expert Anni Friesinger: “Gun Leenstra medaille op 1.500m”
11/02/2018 OM 14:08