Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Marrit Leenstra

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 17/01/2018 om 14:06 GMT+1

Schaatsster Marrit Leenstra is een van de kanshebbers voor de medailles op de sprintonderdelen bij de vrouwen. In Zuid-Korea komt ze uit op de 500, 1.000 en 1.500 meter en ook nog op de ploegenachtervolging. Vier jaar geleden pakte ze op dat laatste onderdeel goud, maar in PyeongChang gaat Leenstra voor haar eerste individuele medaille op de Spelen.

Marrit Leenstra win

Foto: Eurosport

  • Naam - Marrit Leenstra
  • Geboortedatum - 10/05/1989
  • Geboorteplaats - Wijckel
  • Sport/Discipline - Schaatsen
  • Erelijst - Olympische Spelen: 1x Goud; WK’s: 3x Goud, 2x Zilver
Marrit Leenstra is al sinds 2007 niet meer weg te denken uit het professionele schaatscircuit. De Friezin maakte in 2008 furore op de WK junioren in China. Ze won drie van de vier afstanden en veroverde het zilver op de vierde. Een nieuwe olympische medaillevreter leek geboren.
Leek? Ja leek, want Leenstra heeft op de Olympische Spelen nog niet zoveel succes beleefd als ze zelf zou willen. Voor de Winterspelen in 2010 wist ze zich niet de kwalificeren na een teleurstellend olympisch kwalificatietoernooi.
Vier jaar later in Sotsji was Leenstra wel van de partij en won ze goud ploegenachtervolging. Haar beste individuele afstand was de 1500 meter waar de Friezin bijna drie seconden langzamer was dan landgenote Jorien ten Mors.
picture

Sotsji 2014 Schaatsen ploegenachtervolging

Foto: Eurosport

Wereldbeker
Waar Leenstra op de Olympische Spelen en de WK’s niet weet te imponeren op de sprintonderdelen, lukt dat wel tijdens de wereldbekerwedstrijden. In 2013 en 2015 eindigt Leenstra bovenaan het algemeen klassement op de 1500 meter.
De sprintster strijd nog altijd mee om de bovenste plaatsen op zowel de 1500 als de 1000 meter. Vorig jaar greep Leenstra net naast het goud en eindigde ze achter Heather Bergsma uit de Verenigde Staten.
Liefde voor Italië
De Friese Meren zijn inmiddels niet meer het thuis van Marrit Leenstra. Twee jaar geleden daalde ze af naar Italië om daar samen met haar man – oud-schaatser Matteo Anesi – te gaan wonen.
Ze traint sindsdien met het Italiaanse team onder leiding van trainersbeul Maurizio Marchetto. Die coach staat bekend om zijn zware trainingsschema’s, maar dat is voor Leenstra geen probleem. In haar blog schrijft de in Italië wonende Friezin dat dat zij en haar team door de trainingen alleen maar sterker worden.
Of Marrit Leenstra sterk genoeg is voor een nieuwe olympische medaille zullen we zien in PyeongChang.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie