Fatih Arda Ipcioglu
  • Turkije
  • 20 jaar
  • Schansspringen (8 en 10 februari / normale schans --- 16 en 17 februari / grote schans)
  • Medaillekansen: geen
In heel Polen zijn er wellicht tientallen junioren te vinden die met gemak verder van een schans springen dan Fatih Arda Ipcioglu. Toch staan zij niet op de Olympische Spelen, en de 20-jarige Turk wel. De kans is groot dat hij de kwalificatieronden op de normale en grote schans niet overleefd. Ipcioglu schrijft daarentegen wel geschiedenis, als eerste Turkse schansspringer ooit op de Winterspelen.
PyeongChang
Wellinger springt het verst, Kasai recordhouder
08/02/2018 OM 16:07
Wie bij Turkije alleen denkt aan zonbestemmingen als Alanya, Bodrum en Marmaris heeft het mis. De winters in het Euraziatische land zijn bar koud, zeker in het oosten. Daar ligt ook Erzurum, een stad op bijna 2.000 meter hoogte met ruim 750.000 inwoners en zo'n 150 sneeuwdagen per jaar.
Erzurum ontwikkelt zich steeds meer als een prominent wintersportoord nadat de stad in 2011 host was van de Winter Universiade. Een opmaat voor grotere ambities, want de Turkse president Erdogan heeft al uitgesproken dat Erzurum in 2026 de Winterspelen wil organiseren.
Gebroken benen
En laat dat nou net de stad zijn waar Ipcioglu opgroeide. Toen in 2010 twee moderne schansen in Erzurum verrezen, was hij er als de kippen bij om de ski's onder te binden. "Het is geen normale sport, maar ik hou van extreme sporten en andere dingen te doen dan de rest van de wereld."
Zijn vrienden verklaarden hem voor gek en zijn moeder smeekte hem een andere sport uit te kiezen. Tevergeefs. Ook toen hij tijdens een paar geleden bij een crash zijn benen brak, gaf hij niet op. Ipcioglu beschouwt zichzelf als een pionier. Hij toert nog voornamelijk op Eerste Divisie-niveau (Continental Cup), maar debuteerde voor de jaarwisseling wel in de heilige graal van het schansspringen: de Vierschansentoernee. Verder dan de kwalificatie in Obertsdorf en Garmisch-Partenkirchen kwam hij niet. Ipcioglu sprong in Garmisch 107,5 meter, winnaar Kamil Stoch vloog in de finale naar 139,5 meter.
Het maakte hem weinig uit. "Ik ben er enorm trots op dat ik als eerste Turkse schansspringer op de Olympische Spelen sta." Ipcioglu is geen tweede Eddy the Eagle; hij neemt zijn sport serieus, net als de Turkse bond die de Fin Pekka Niemelä als bondscoach heeft aangesteld. Die zegt: "Dit is de eerste generatie schansspringers in dit land. Zij effenen het pad voor toekomstige generaties en creëren een schanscultuur in Turkije."

#FUNFACT
Turkije neemt in PyeongChang voor de 17e keer deel aan de Olympische Winterspelen, maar won nog nooit een medaille. Naast Ipcioglu zijn er zeven Turkse atleten actief in langlaufen, alpineskiën en kunstschaatsen (ijsdansen).
PyeongChang
Schanslegende Kasai (45): ‘Stoppen? Eerst goud’
06/02/2018 OM 13:13
PyeongChang
De Polen verwachten goud op de schans en niets minder
29/01/2018 OM 10:23