De topfavorieten kenden onder het kunstlicht van het Alpensia Ski Jumping Centre geen enkel probleem en hoefden niet tot het uiterste te gaan. De Duitser Andreas Wellinger zette na zijn sprong van 103 meter de hoogste score van de avond neer: 133,5 punten. De Pool Kamil Stoch, vorige maand glorieus winnaar van de Vierschansentoernee, eindigde als tweede, terwijl zijn landgenoot David Kubacki de derde plaats voor zich opeiste. Richard Freitag besloot de kwalificatie als vierde.
De uitslag van de kwalificatie is voor de vijftig finalespringers niet van wezenlijk belang. Het resultaat telt niet mee voor de twee beslissende sprongen op zaterdag. Wel hebben, met name de grote blikvangers uit Polen en Duitsland, de toon gezet en laten zien dat het met hun vorm wel goed zit.
PyeongChang
Schanslegende Kasai (45): ‘Stoppen? Eerst goud’
06/02/2018 OM 13:13
Kasai recordhouder Winterspelen
Ook Noriaki Kasai is er zaterdag in de finale weer bij. De 45-jarige Japanse legende brak met zijn kwalificatiesprong - goed voor de twintigste plaats - voor de zoveelste keer in zijn glansrijke carrière een record. Dit keer een prachtig olympisch record. Kasai neemt in PyeongChang voor de achtste keer op rij deel aan de Olympische Spelen en dat kan geen mens op aarde hem nazeggen.
Kasai deelde tot voor kort het record met de Russische rodelaar Albert Demtsjenko die zeven keer door het olympische ijskanaal gleed. De veertiger was er in 1992 in Albertville voor het eerst bij, won twee jaar later in Lillehammer zilver in de landenwedstrijd en verraste vier jaar geleden vriend en vijand door op 41-jarige leeftijd zilver te winnen op de grote schans. In Sotsji voegde hij daar ook nog eens brons met de Japanse equipe in de landenwedstrijd aan toe.
De Canadees Ian Miller is recordhouder van de Zomerspelen. De ruiter nam aan liefst tien olympische evenementen deel.
LEES OOK || Schanslegende Kasai (45): 'Stoppen? Eerst goud!'
PyeongChang
De Polen verwachten goud op de schans en niets minder
29/01/2018 OM 10:23
PyeongChang
De exoten van PyeongChang: Fatih Arda Ipcioglu
08/02/2018 OM 09:52