Getty Images

Wellinger springt het verst, Kasai recordhouder

Wellinger springt het verst, Kasai recordhouder
By Eurosport

The 08/02/2018 at 17:01Bijgewerkt The 09/02/2018 at 10:01

Nadat de gemengde teams in het curling hun eerste stenen over het ijs schoven, is ook het olympisch schansspringtoernooi van start gegaan. De mannen sprongen donderdag van de normale schans (K90) om zich te kwalificeren voor de finale op zaterdag. Van de 57 springers vielen er 7 af. Zij komen zaterdag niet meer in actie als de medailles op het spel staan.

De topfavorieten kenden onder het kunstlicht van het Alpensia Ski Jumping Centre geen enkel probleem en hoefden niet tot het uiterste te gaan. De Duitser Andreas Wellinger zette na zijn sprong van 103 meter de hoogste score van de avond neer: 133,5 punten. De Pool Kamil Stoch, vorige maand glorieus winnaar van de Vierschansentoernee, eindigde als tweede, terwijl zijn landgenoot David Kubacki de derde plaats voor zich opeiste. Richard Freitag besloot de kwalificatie als vierde.

De uitslag van de kwalificatie is voor de vijftig finalespringers niet van wezenlijk belang. Het resultaat telt niet mee voor de twee beslissende sprongen op zaterdag. Wel hebben, met name de grote blikvangers uit Polen en Duitsland, de toon gezet en laten zien dat het met hun vorm wel goed zit.

Kasai recordhouder Winterspelen

Ook Noriaki Kasai is er zaterdag in de finale weer bij. De 45-jarige Japanse legende brak met zijn kwalificatiesprong - goed voor de twintigste plaats - voor de zoveelste keer in zijn glansrijke carrière een record. Dit keer een prachtig olympisch record. Kasai neemt in PyeongChang voor de achtste keer op rij deel aan de Olympische Spelen en dat kan geen mens op aarde hem nazeggen.

Kasai deelde tot voor kort het record met de Russische rodelaar Albert Demtsjenko die zeven keer door het olympische ijskanaal gleed. De veertiger was er in 1992 in Albertville voor het eerst bij, won twee jaar later in Lillehammer zilver in de landenwedstrijd en verraste vier jaar geleden vriend en vijand door op 41-jarige leeftijd zilver te winnen op de grote schans. In Sotsji voegde hij daar ook nog eens brons met de Japanse equipe in de landenwedstrijd aan toe.

De Canadees Ian Miller is recordhouder van de Zomerspelen. De ruiter nam aan liefst tien olympische evenementen deel.

Nieuwste video's