In het Poolse wintersportoord liep het zondag even anders. Dawid Kubacki leverde een kleurloze wedstrijd af, Vierschansentoernee-winnaar Kamil Stoch verprutste zijn eerste poging en miste de finale, en leider Stefan Hula kon bij de laatste sprong de druk niet aan. In plaats van een gigantisch Pools volksfeest, kon uiteindelijk de Sloveense delegatie de champagne ontkurken. Anze Semenic boekte zijn allereerste overwinning in de World Cup en Peter Prevc, tweevoudig olympisch medaillewinnaar in Sotsji, eindigde voor het eerst dit seizoen op het podium.

Anze Semenic wint de wereldbekerwedstrijd in Zakopane.

Foto: Eurosport

Wind
PyeongChang
Wellinger springt het verst, Kasai recordhouder
08/02/2018 OM 16:07
Nu waren de omstandigheden op de Wielka Krokiew-schans niet bepaald ideaal te noemen. De wind speelde een grote rol en had z'n invloed op de uitslag. Semenic profiteerde optimaal. Hij stond na de eerste doorgang vijfde, maar knalde met een sprong van 137,5 meter in de tweede ronde verrassend naar de toppositie.
Voor het weekend in Zakopane was Semenic bepaald geen hoogvlieger. Zijn beste resultaat in het wereldbekercircuit tot dusver was een negende plek en verder stond Semenic vooral bekend vanwege zijn lange lijf. De 24-jarige Sloveen is met zijn 1.87 meter zowat een reus in de schanswereld die gedomineerd wordt door kleine gedrongen ventjes.
Medaillekansen
Ondanks zijn mooie resultaat in Zakopane wordt Semenic in PyeongChang nauwelijks medaillekansen toegedicht. Daarvoor zijn toch de Polen favoriet. Natuurlijk in het individuele veld, maar vooral ook in de landenwedstrijd. Het viertal Stoch, Kubacki, Hula en Maciej Kot won zaterdag voor eigen publiek wel de landenwedstrijd. Mede dankzij de fenomenale sprong van Stoch die met 141,5 meter het schansrecord verbeterde.
Teamwedstrijd, normale schans en grote schans. De Polen hebben straks drie kansen op goud op de Winterspelen. Minimaal één moet er verzilverd worden wil het land tevreden zijn. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet in het huidige veld van topspringers. De lijst met kanshebbers is lang, de concurrentie groot. De Duitsers hebben Richard Freitag en Andreas Wellinger. De Noren Anders Fannemel en Daniel Andre Tande. En dan zijn er nog genoeg Oostenrijkers, Zwitsers, Slovenen en Japanners die ook wel wat meters kunnen springen.
PyeongChang
Stoch vliegt naar historische winst in Vierschansentoernee
06/01/2018 OM 18:41
PyeongChang
Dawid Kubacki
27/11/2017 OM 15:42