Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Pakken Kubacki en Stoch ‘pole position’ in Wisla?

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 09/01/2018 om 13:40 GMT+1

Heel Polen zit er al klaar voor: de opening van het schansseizoen in wintersportwalhalla Wisla. En hoewel het seizoen nog lang duurt, wordt er nu al veel verwacht van vedettes Dawid Kubacki en Kamil Stoch.

Stoch Zyla Kubacki Kot

Foto: Newspix

Op basis van de erelijst van dit Poolse tweetal is het niet gek om de lat hoog te leggen. Beide mannen zijn goed voor de nodige medailles. Belangrijker nog: Stoch is de regerend olympisch kampioen van Sotsji, waar hij zowel de kleine als de grote schans op zijn naam wist te schrijven.
Maar het is zijn landgenoot Kubacki die in bloedvorm steek op het moment. De 27-jarige Poolse schansspringer pakte podiumplaatsen op alle wedstrijden waar hij aan de start verscheen in de voorbereiding op het seizoen. Daardoor was hij met afstand de nummer één in de zomerse Grand Prix.
Team
Genoeg reden om tevreden te zijn. Maar het draait in schansspringen om meer dan alleen de individuele disciplines. Ook het teamevent staat in Wisla op het programma, en laten de Polen nu juist regerend wereldkampioen zijn in die discipline.
Naast Kubacki en Stoch zullen dus ook de andere twee springers uit het Poolse team hun beste beentje voor moeten zetten in Wisla. De bijna 31-jarige ploegoudste Piotr Zyla en teambenjamin Maciej Kot completeren het Poolse kwartet. Samen moeten zij ervoor zorgen dat de schans van Wisla verandert in een kolkende rood-witte vlaggenzee.
Magere mannen
Voor het thuisland daadwerkelijk op pole position terecht komt in dit olympische seizoen, dient eerst afgerekend te worden met de naaste concurrentie. En die is niet mals: genoeg magere mannen die de kunst van het skivliegen verstaan.
De winnaar van vorig jaar, bijvoorbeeld, Oostenrijker Stefan Kraft. En ook de ervaren rot Simon Ammann uit Zwitserland, een van de grootheden in de sport, doet mee. Het deelnemersveld bestaat verder uit springers afkomstig uit onder andere Tsjechië, Duitsland, Japan, Kazachstan, Estland en Italië.
Blessures
Drie grote sterren zullen jammer genoeg ontbreken in Wisla. Gregor Schlierenzauer (Oostenrijk) is nog herstellende van een lichte blessure, en Severin Freund (Duitsland) en Kenneth Gangnes (Noorwegen) zijn langdurig uitgeschakeld met gescheurde kruisbanden. Voor hen is de kans klein dat ze dit jaar nog in actie zullen komen.
Het seizoen gaat echter onverminderd van start. Met spectaculaire sprongen, vervelende valpartijen en alles daartussenin. Volg daarom de wereldbekerwedstrijd in Wisla dit weekend live op Eurosport, en de Eurosport Player. Vanaf zaterdag om 15:45.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie