Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Wat betekent Peking voor de toekomst van het Nederlandse shorttrack?

Tobias Kappelle

Geupdate 19/02/2022 om 14:11 GMT+1

Nederland pakte vier medailles bij het shorttrack deze Olympische Spelen. Dat zijn er net zo veel als in Pyeongchang, maar dit keer is de helft goud. Wat betekent dit voor de toekomst van het Nederlandse shorttrack? Is hier sprake van het Schulting-effect? Of is Nederland nog steeds groeiende als breed topland?

Schulting

Foto: Eurosport

De medailleoogst van Peking is de facto beter dan die van vier jaar geleden. Toen werden er een gouden, twee zilveren en een bronzen medaille mee naar huis genomen. De twee gouden medailles van Peking zijn natuurlijk een mooier resultaat. Voor de breedte van Nederland als shorttrack-land is het echter maar de vraag of deze Spelen zo'n succes waren. Bij alle medailles was namelijk één dame betrokken.
Dan hebben we het natuurlijk over Suzanne Schulting. De superster won goud op de 1000, zilver op de 500, brons op de 1500 en greep ook met de relayploeg goud. Of Nederland op dit laatste onderdeel ook goud had gepakt zonder Schulting is maar zeer de vraag en dus lijken we behoorlijk afhankelijk van één schaatsster. Er is hier zeker sprake van een Schulting-effect.
picture

Beijing 2022 | Bekijk gouden race, bevestiging en ontlading van Schulting op de 1000 meter

De mannen stellen teleur

Voor de mannen was het een erg teleurstellende reis naar Peking. Niemand kwam in de buurt van de medailles en zelfs het halen van finales bleek grotendeels een te zware opdracht. Sjinkie Knegt is na alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren niet meer van het niveau van vroeger en met zijn 32 jaar zou zijn pensioen wel eens naderende kunnen zijn.
Itzhak de Laat stelde teleur in Peking en jongelingen Sven Roes en Jens van 't Wout lieten nog geen onuitwisbare indruk achter. Voorlopig lijkt het erop dat Knegt een flink gat zal gaan achterlaten.
Bij de vrouwen is er positiever nieuws te melden. Xandra Velzeboer liet als 20-jarige al zien dat er veel potentie in haar schuilt en laten we niet vergeten dat vedette Schulting nog altijd pas 24 jaar is. Rianne de Vries en Yara van Kerkhof zijn inmiddels op leeftijd en zullen Milaan waarschijnlijk niet meer meemaken, maar met Velzeboer en Schulting is de toekomst van de Nederlandse vrouwen wel in orde en met Selma Poutsma is er nog een derde jonge schaatsster die in de toekomst voor mooie resultaten kan zorgen.
picture

Beijing 2022 | Bekijk de gouden race van de Nederlandse shorttrackvrouwen terug

Realiteit blijft wel dat de echte successen toch allemaal van Schulting moeten komen. Het is te hopen dat de druk op haar niet nog meer toeneemt de komende jaren. Op deze Olympische Spelen waren de verwachtingen al bijzonder hooggespannen en die druk lijkt Schulting zich zelf ook op te leggen. Na afloop van haar bronzen medaille op de 1500 meter was ze, ondanks de medaille, in tranen.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie