Getty Images

‘Golden Viktor mist de Spelen’

‘Golden Viktor mist de Spelen’
By Eurosport

The 23/01/2018 at 11:23Bijgewerkt The 23/01/2018 at 11:44

Viktor An dreigt de Olympische Spelen in PyeongChang te missen. De tot Rus geneutraliseerde shorttracker zou volgens verschillende media in Rusland voorkomen in een rapport over doping van atleten tijdens de Winterspelen in Sotsji.

Het ontbreken van An zal op meerdere vlakken een groot verlies zijn voor de Spelen. In eerste plaats, omdat hij in Sotsji op drie van de vier shorttrack onderdelen de gouden plak pakte. Deze titels zijn ondanks de beschuldigingen van doping nog niet van hem afgenomen.

Met in totaal zes gouden medailles en twee bronzen is Viktor An de meest succesvolle shorttracker ooit op de Spelen.

Vertrek

Voor Viktor An hadden de Winterspelen in Zuid-Korea een bijzonder toernooi moeten worden. Tweeëndertig jaar geleden werd hij geboren in Seoul als Ahn Hyun-soo. Op de Spelen van Turijn in 2006 kwam An nog uit voor Zuid-Korea en niet zonder succes, hij won drie gouden medailles en een bronzen.

Viktor An toen hij nog uitkwam voor Zuid-Korea

Viktor An toen hij nog uitkwam voor Zuid-Korea Getty Images

An zijn Olympische zegereeks kreeg geen vervolg in 2010. Binnen de Zuid-Koreaanse shorttrackbond was een machtsstrijd gaande tussen de vele vedettes in het team.

Viktor An verloor de focus op zijn sport en reed slechte kwalificatiewedstrijden met grote gevolgen. Hij mocht niet naar Vancouver om zijn titels te verdedigen.

In 2011 besloot hij op zoek te gaan naar een nieuw land om voor uit te kunnen komen.

Een nieuw thuis

In de zoektocht naar een nieuw thuisland kwam Viktor An terecht in Rusland. De shorttracker twijfelde ook over de Amerikaanse nationaliteit, maar volgens de New York Times bood de Russische bond meer voor de nationaliteit van An.

Viktor An - Sochi 2014

Viktor An - Sochi 2014Getty Images

Voor Rusland kende Viktor An dezelfde grote successen als eerder in 2006. In Sotsji won hij drie van de vier afstanden en was daarmee belangrijk voor de Russische ploeg.

De jaren na de Winterspelen was de nieuwe Rus veel minder succesvol. An stond sinds 2015 nog maar amper op het podium. In PyeongChang wilde Viktor An nog een keer schitteren voor eigen publiek, maar daar lijkt hij de kans niet meer toe te krijgen.