Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

World Grand Prix | Brecel ontbreekt, wel toppers in eerste ronde - Higgins vs Murphy, Allen-Lisowski

Kevin van Nunen

Gepubliceerd 19/12/2023 om 11:24 GMT+1

Het is officieel: Luca Brecel heeft zich niet weten te kwalificeren voor de World Grand Prix. De regerend wereldkampioen valt op de éénjaarsranking buiten de top 32 en ontvangt dus geen uitnodiging. Spelers die wel tot de top 32 behoren, hoeven geen makkie te verwachten. Want wat te denken van deze twee affiches? John Higgins versus Shaun Murphy en Mark Allen tegen Jack Lisowski.

Snooker | Dit is het seizoen tot nu toe - hattrick Judd Trump, historische triomf O’Sullivan

Het idee van de World Grand Prix is simpel. Er wordt een ranglijst gemaakt op basis van punten (gelijk aan het gewonnen prijzengeld) op basis van het afgelopen jaar en de 32 hoogst genoteerde spelers komen samen in de Morningside Arena, Leicester om te betwisten wie op dat moment de allerbeste is.
Het evenement staat gepland tussen 16 en 22 januari en volgt direct na de Masters, waarop de beste 16 van de laatste twee jaar acte de presence geeft. Daar is Brecel trouwens wel ‘gewoon’ bij. De loting voor de world Grand Prix is overigens simpel. Eigenlijk is het niet eens een loting.
picture

Scottish Open | Wilson geeft leiding niet meer weg en prolongeert titel in Edinburgh

Gary Wilson plaatst zich dankzij Scottish Open

Het werkt als volgt: nummer 1 speelt tegen nummer 32, nummer 2 speelt tegen nummer 31 enzovoort. De sterkte van de spelers kruipt steeds dichter naar elkaar toe, met nummer 16 tegen nummer 17 als het omslagpunt. In principe is 16 vs 17 de partij waarbij de twee spelers het meest aan elkaar gewaagd zijn. Dankzij zijn triomf op de Scottish Open sprong Gary Wilson nog precies op tijd van plek 61 naar #10 om te mogen deelnemen.
Zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet helemaal, zeker niet in het snooker, maar het idee is leuk. De prijzenpot is met ene bedrag van 380.000 pond ook nog eens goed gevuld, waarvan 100.000 pond bestemd is voor de winnaar. Vorig jaar zagen we een schitterende finale, waarin Mark Allen met 10-9 te sterk was voor Judd Trump. Het zou leuk zijn als het nu wederom tot een decider komt.
picture

Snooker | O'Sullivan geeft Higgins advies na uitschakeling - "Hij moet agressiever spelen"

Overzicht loting World Grand Prix editie 2024

Judd Trump - Jamie Jones
Lyu Hoatian - Chris Wakelin
Mark Selby - Yuan Sijun
Ali Carter - Wu Yize
Barry Hawkins - Cao Yupeng
John Higgins - Shaun Murphy
Hossein Vafaei - Matthew Selt
Mark Williams - Thepchaiya Un-Nooh
Zhang Anda - Dominic Dale
Mark Allen - Jack Lisowski
Noppon Saengkham - Xiao Guodong
Ding Junhui - Ricky Walden
Tom Ford - Jordan Brown
Gary Wilson - David Gilbert
Zhou Yuelong - Stephen Maguire
Ronnie O’Sullivan - Pang Junxu

WAAR KIJK JE?

De Belgische wereldkampioen Luca Brecel heeft een nieuw doel: de nummer één van de wereld worden! Lukt hem dit? Je kunt het ook dit seizoen natuurlijk weer volgen via Eurosport en discovery+. Mis niets van Ronnie O'Sullivan, Mark Selby, Mark Williams, John Higgins, Judd Trump en alle andere tovenaars van het groene laken! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie