Wat: Snowboarden cross, slalom en freestyle
Waar: Genting Snow Park en Shougang Industrial Park (Big Air)
Wanneer: Dinsdag 8 februari tot en met zaterdag 12 februari
Waar te zien: Eurosport 1 & discovery+
Nederlandse deelnemers: Glenn de Blois (snowboardcross), Michelle Dekker (parallelreuzenslalom), Melissa Peperkamp (big air en slopestyle) en Niek van der Velden (big air en slopestyle)

Snowboardcross

De snowboardcross is niet alleen leuk om zelf te doen, maar biedt ook puur vermaak voor de televisie. De deelnemers moeten zo snel mogelijk afdalen over een uitgezet parcours met onder andere meerdere kombochten en schansen.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Oud-bondscoach blikt terug op goede prestaties Peperkamp en Van der Velden
20/02/2022 OM 10:00
Hierbij is het zaak om niet alleen snelheid te maken en de tegenstanders van je af te houden, maar ook om overeind te blijven. Het is dus een soort BMX’en in de sneeuw. Risico nemen is noodzakelijk, maar een valpartij is funest! Dit maakt de sport niet alleen spectaculair, maar ook onvoorspelbaar!

Krasnoyarsk | Noerl de snelste in finale snowboardcross

Kwalificatie per ronde

Nadat de snowboarders tijdens de kwalificatie een tijd hebben neergezet, strijden ze in diverse series om startbewijzen voor de volgende ronden. De tijd van de kwalificatie bepaalt de zwaarte van de heat. Tijdens de Olympische Spelen vormen zich acht series met vijf deelnemers, waarvan de beste drie zich plaatsen voor de kwartfinale.
Vervolgens staan er vier kwartfinales met zes snowboarders op het programma, waarvan opnieuw de beste drie zich kwalificeren. Daarna volgen twee halve finales met zes deelnemers en een finale en troostfinale, met opnieuw zes snowboarders.
Nieuw op het olympische programma is het onderdeel voor gemengde teams, dat al langer deel uitmaakt van de World Cup. Hierbij worden de prestaties van de mannen en vrouwen bij elkaar opgeteld om te bepalen wie zich kwalificeren voor de volgende ronde.

Op wie moet je letten?

De blikvanger bij de mannen is Alessandro Haemmerle. De Oostenrijker won de afgelopen drie jaar de World Cup en is uitstekend begonnen aan de campagne van dit seizoen. Vorig jaar werd hij op het WK verrassend geklopt door de Spanjaard Lucas Eguibar. Het betekende wel zijn eerste medaille op een ‘major event’.
Eliot Grondin heeft met zijn twintig jaar de toekomst. Hij eindigde vorig jaar als tweede in de wereldbeker en werd derde op het WK. Wanneer de Franse jeugdwereldkampioen de stijgende lijn doorzet, is hij een serieuze uitdager van Haemmerle. Kansrijk is ook de Duitser Martin Noerl, de huidige leider in het wereldbekerklassement.

Snowboardcross | Glenn de Blois wint wereldbekerwedstrijd en gaat naar Olympische Spelen

En misschien kan onze landgenoot Glenn de Blois stunten. Vorig jaar won de 26-jarige Westlander in het Italiaanse Chiesa in Valmenco voor het eerst een wereldbekerwedstrijd. In het eindklassement werd hij vierde. Op een goede dag doet hij in Peking mee om het eremetaal!
Bij de vrouwen is Eva Samková de grote naam. De Tsjechische won goud op de Olympische Spelen in 2014 en pakte vier jaar later brons. Ook werd ze in 2019 wereldkampioen. Momenteel heeft ze echter een enkelblessure en het is de vraag of ze Peking gaat halen. Vorig seizoen troefde Charlotte Bankes haar af in de strijd om de mondiale titel.
De Britse versloeg haar ook bij de wereldbeker in Montafon en nam daarmee de leiding over in het klassement. Olympisch kampioene Michela Moioli stond de afgelopen vier edities van het WK op het podium. Ze werd twee keer tweede en twee keer derde. De Française Chloe Trespeuch bezet momenteel de tweede plaats in de wereldbeker en mag ook hopen op een medaille.
Het onderdeel voor gemengde teams is nieuw op de Olympische Spelen. Momenteel gaat Italië aan de leiding in het wereldbekerklassement, gevolgd door Tsjechië en Frankrijk.

Montafon | Italië sterkste in spectaculaire teamwedstrijd

Parallelreuzenslalom

Bij de parallelreuzenslalom strijden de deelnemers één tegen één om een plek in de volgende ronde. Je moet je eerst via de kwalificatieronde met een goede tijd plaatsen voor de achtste finales. Hierin gaan de snowboarders in de eerste run tegelijk van start en werken naast elkaar precies hetzelfde parcours af. Wie wint, vertrekt met voorsprong in de tweede run. De winnaar van de tweede run plaatst zich voor de volgende ronde.
Het verschil tussen de parallelslalom en de parallelreuzenslalom is de lengte van het parkoers, het aantal poortjes (18 tot 25 en 23 tot 30) en de afstand tussen de poortjes. Op de parallelreuzenslalom maak je meer snelheid en heb je meer tijd om een foutje te herstellen. Sinds 2018 is alleen de parallelreuzenslalom nog olympisch.

Op wie moet je letten?

Dimitri Logonov staat bij de mannen al een aantal jaar aan de top. De Rus werd in 2019 wereldkampioen op beide onderdelen. Vorig seizoen won hij opnieuw het langste onderdeel, maar moest de titel op de parallelslalom afstaan aan Benjamin Karl. Sangho Lee, de nummer twee van Pyeonchang, is uitstekend aan het seizoen begonnen. De Zuid-Koreaan won in Bannoye de parallelreuzenslalom en eindigde als tweede op de parallelslalom. Stefan Baumeister uit Duitsland is de huidige leider in het wereldbekerklassement.
Bij de vrouwen ga je vermoedelijk de naam van Sofia Nadyrshina veel horen. De pas achttienjarige Russische werd vorig seizoen wereldkampioen op de parallelslalom en eindigde als tweede bij de parallelreuzenslalom. Ze gaat dit jaar ook aan de leiding in de wereldbeker. Dit megatalent heeft alles in zich om de slalom de komende jaren te domineren!
De concurrentie lijkt vooral te komen uit Duitsland. Selina Jorg won in 2019 en 2021 het WK parallelreuzenslalom. Ook pakte ze op dit onderdeel zilver tijdens de Olympische Spelen in 2018. Landgenoten Ramona Hofmeister, Carolin Langenhorst en Melanie Hochreiter scoren ook traditioneel goed tijdens de internationale wedstrijden.
Regerend olympisch kampioene is Ester Ledecká. De Tsjechische baarde in Pyeongchang opzien door naast de parallelreuzenslalom ook goud te pakken bij het alpineskiën.
Namens Nederland komt Michelle Dekker voor de derde keer in actie op de Spelen. Dit seizoen strandde ze in de wereldbeker vier keer in de achtste finales. In het Oostenrijkse Simonhöhe kwam ze in januari zelfs tot de kwartfinale. Hiermee voldeed ze gedeeltelijk aan de kwalificatie-eisen van het NOC*NSF. Vanwege de moeilijke corona-omstandigheden kreeg ze uiteindelijk toch een ticket naar Peking.

Freestyle

Het freestyle snowboarden bestaat uit de onderdelen big air, slopestyle en halfpipe. Big air is één grote schans waarop de deelnemers hun beste trucs laten zien. Daarnaast gaat het ook om het bereiken van een flinke hoogte plus afstand. Hoe meer air time je hebt, des te meer trucs je kunt doen.
Om echt mee te doen om de prijzen moet je minimaal een specifieke truc tot in perfectie uitvoeren. En de landing moet natuurlijk kloppen. Anders ben je je punten kwijt en mogelijk een blessure rijker.
Bij de slopestyle gaat het niet om een enkele sprong of truc, maar het afwerken van een parcours met diverse heuvels (kickers) en hindernissen. Punten bij de jury scoor je op basis van amplitude, originaliteit en natuurlijk de kwaliteit van de uitgevoerde trucs. De discipline heeft zijn wortels in actiesporten als skateboard en BMX, maar tegenwoordig zijn er ook winterse varianten op de snowboard of ski’s.
De trucs op de slopestyle vallen in de categorie: spins, grinds, grabs en flips. De beste trucs vormen hier soms ingewikkelde, maar altijd spectaculaire combinaties van. In feite is slopestyle de winterse variant van het skateboarden dat we tijdens Tokyo 2020 hebben zien debuteren.
Op het onderdeel halfpipe komen de deelnemers in actie op een grote langgerekte U-vorm in de sneeuw. De deelnemers hebben van begin tot einde de kans om meerdere trucs te doen om de jury te imponeren.

Op wie moet je letten?

Vorig jaar maakten de Canadezen Max Parrot en Mark McNorris (wereldkampioen) op de big air de meeste indruk tijdens grote wedstrijden. Ook bij de vrouwen is de wereldtitel dankzij Laurie Blouin in handen van Canada. Jonas Bösinger (Zwitserland) en de Chinees Su Yiming wonnen dit seizoen de wereldbekerwedstrijden op dit onderdeel bij de mannen. Bij de dames scoorden Kokomo Murase en Reira Iwabuchi, allebei uit Japan.
Op de slopestyle gingen dit seizoen de overwinningen naar Sebastien Toutant uit Canada, Redmond Gerard en Sean Fitzsimons (allebei uit de Verenigde Staten). Gerard is tevens de regerend olympisch kampioen. Jamie Anderson won de laatste twee keer olympisch goud bij de dames. In 2018 won ze tevens zilver op de big air. De Amerikaanse won dit seizoen één wereldbekerwedstrijd, maar zag ook Kokomo Murase en de Australische Tess Coady zegevieren.

Slopestyle | Niek van der Velden tweede op Mammoth Mountain en plaatst zich voor Beijing 2022

Op de halfpipe is Shaun White de absolute vedette met drie olympische titels achter zijn naam. Dit seizoen is de Amerikaan echter niet in beste vorm waardoor hij wel eens naast het goud kan grijpen. De concurrentie komt vooral van de Japanners Ayumu en Ruka Hirano, die overigens geen familie van elkaar zijn. Cai Xuetong (China), Ruki Tomita (Japan) en Chloe Kim (Verenigde Staten) domineren het huidige wereldbekerseizoen bij de vrouwen.
Namens Nederland komen Niek van der Velden en Melissa Peperkamp in actie op de onderdelen big air en slopestyle. Van der Velden heeft nog wat goed te maken van vier geleden. In Pyeongchang kwam de toen zeventienjarige snowboarder tijdens de training ten val en kon hierdoor alsnog niet in actie komen. Sindsdien kruipt Van der Velden richting de wereldtop. Tijdens de wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Mammoth Mountain (salopestyle) eindigde hij dit seizoen verrassend als tweede.
Peperkamp is pas zeventien en lijkt op papier niet in aanmerking te komen voor de medailles. Toch werd ze onlangs knap vierde tijdens de wereldbekerwedstrijden slopestyle in Calgary.

Laax | Peperkamp zevende op slopestyle

Agenda Olympische Spelen

Zondag 6 en maandag 7 februari: slopestyle mannen en vrouwen
Dinsdag 8 februari: parallelreuzenslalom mannen en vrouwen
Woensdag 9 - vrijdag 11 februari: halfpipe mannen en vrouwen
Woensdag 9 februari: snowboardcross vrouwen
Donderdag 10 februari: snowboardcross mannen
Zaterdag 12 februari: snowboard cross gemengde teams
Maandag 14 - dinsdag 15 februari: big air

Waar kijk je?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is op vrijdag 4 februari 2022 live te zien op Eurosport en op discovery+. Vanaf dat moment kun je ruim twee weken lang genieten van live wintersport via onze kanalen.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Oud-bondscoach blikt terug op goede prestaties Peperkamp en Van der Velden
20/02/2022 OM 09:59
Beijing 2022
Beijing 2022 | Julia Marino moet van IOC logo verbergen op snowboard
16/02/2022 OM 14:12