Australian Open | Uitgebreide samenvatting Kenin - Muguruza

Weer een nieuwe Grand Slam Kampioene

Australian Open
Australian Open | Uitgebreide samenvatting Kenin - Muguruza
01/02/2020 OM 14:40

Het affiche was op voorhand verrassend te noemen, aangezien Muguruza de afgelopen jaren niet meespeelde om de grote prijzen en Kenin nog nooit eerder in de buurt was gekomen van zo’n grote finale. Tegelijkertijd is de potentie van de 21-jarige speelster onbetwist en heeft Muguruza in het verleden laten zien de beste speelster ter wereld te kunnen zijn. Indrukwekkende optredens gedurende twee weken in Melbourne verenigde het duo op een regenachtige zaterdag onder het gesloten dak van Rod Laver Arena.
Hoewel Kenin op geen moment werd verlamd door zenuwachtigheid in de belangrijkste wedstrijd uit haar prille carrière, stond haar vizier in de eerste set nog niet helemaal op scherp. Muguruza had haar zaken beter op orde en trok het eerste bedrijf met 6-4 naar zich toe. Eén set was de Spaanse verwijderd van een derde Grand Slamtitel, na eerdere eindzeges op Roland Garros 2016 en Wimbledon 2017.

Taaie Kenin

Om met de fanatieke Kenin af te rekenen moet je als tegenstandster een hele wedstrijd lang op hoog niveau acteren. Lukt dat niet, dan zal de temperamentvolle 21-jarige genadeloos toeslaan met een combinatie van vloeiende slagen, snelle benen, fluwelen touch, uitstekend spelinzicht en een perfecte wedstrijdmentaliteit. Het overkwam Muguruza in de volgende twee sets. Op papier suggereren de bijbehorende setstanden 6-2 6-2 in het voordeel van Kenin dat ze domineerde, maar in feite was er van begin tot eind een felle strijd gaande. In de beslissende set kreeg Muguruza bij een gelijke stand van 2-2 zelfs drie breakpoints op rij om een belangrijke voorsprong te nemen. Het was doorslaggevende moment in de partij en Kenin liet vanaf 0-40 op haar eigen opslag op waanzinnige wijze zien uit welk hout ze is gesneden:
Het was niet de eerste keer dit toernooi dat Kenin in de meest penibele situaties haar beste tennis liet zien:
Muguruza kwam de klap niet meer te boven, terwijl Kenin niet meer losliet. De rust en het comfort waarmee ze door het voor haar onbekende terrein manoeuvreerde maakte grote indruk. Wederom stond Kenin er op alle cruciale momenten en was het haar tegenstandster die bezweek aan het einde van de twee uur durende finale:
Naast haar eerste Grand Slamtitel levert de prestatie Kenin nog veel meer bijzonders op:

Felicitaties

Tennis heeft er een waardige Grand Slamkampioene, top10-speelster en nummer één van de Verenigde Staten bij. De felicitaties stroomden na afloop van de finale snel binnen:
Uren nadat ze de trofee ontving uit handen van Lindsay Davenport, de kampioene in 2000, stond Kenin nog diverse media te woord. Eurosport Nederland was aanwezig bij haar persconferentie, waar ook haar vader/coach Alexander stevig aan de tand werd gevoeld door aanwezige journalisten:
Tennis
Australian Open | De 5 mooiste punten uit de vrouwenfinale
01/02/2020 OM 11:50
Australian Open
Sofia Kenin wint Australian Open 2020
01/02/2020 OM 11:40