Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Australian Open | Liveblog dag 3 - toppers laten zich niet verrassen en mooie comeback Griekspoor

Kevin van Nunen

Geupdate 16/01/2024 om 13:41 GMT+1

Met dag drie op komst is de Australian Open helemaal los. We hebben al diverse leuke partijen gezien en dat wordt er dinsdag vast niet minder op, als er weer volop topspelers in actie komen. Wat te denken van Iga Swiatek, Holger Rune en Carlos Alcaraz? Dat is een line-up waar je u tegen zegt, terwijl ook Tallon Griekspoor in actie komt. Kijk live tennis op Eurosport en volg updates in ons liveblog

Australian Open | Kijk in samenvatting naar gewonnen vijfsetter Griekspoor - verslaat Safiullin

Welkom in het liveblog van Eurosport waarin we de Australian Open dagelijks op de voet volgen. We plaatsen met name updates tijdens de partijen van de Nederlanders, maar volgen ook alle andere verhaallijnen in Melbourne. Je vindt hier ook updates van de toppers. We garanderen niet dat we ’s nachts livebloggen. Mis geen enkele rally via discovery+.

Alcaraz naar de tweede ronde

Alcaraz is op stoom en domineert de tweede set

Kokkinakis krijgt publiek op de banken

Eerder vandaag won Thnasai Kokkinakis een slopende wedstrijd van Sebastian Ofner. Kijk hier de beelden van het Australische publiek dat compleet uit zijn dak gaat na het beslissende punt in de tiebreak.

Alcaraz pakt de set met geweldig punt!

Gasquet bewijst vandaag een ware oude krijger te zijn. Alcaraz krijgt geen centimeter ruimte van de Fransman, maar de nummer twee van de wereld sleept de set binnen met een prachtig punt! Kan Gasquet ook in de tweede set bijblijven?

Ongenode gasten op de baan

Australië is wereldberoemd om zijn vele diersoorten. Net als Alcaraz wil serveren kom er even twee hallo zeggen. De Spanjaard is de moeilijkste niet en helpt ze van de baan. De slopende eerste set zit inmiddels in een tiebreak.

Alcaraz van start tegen Gasquet

Twee jaar geleden was hij nog een broekie, vorig jaar ontbrak hij en nu start Carlos Alcaraz in Melbourne als een grote meneer. Hij speelt in de eerste ronde tegen oudgediende Richard Gasquet. Wordt Alcaraz opnieuw de luis in de pels van Novak Djokovic?

Game, set and match voor Rybakina

De eerste set had Elena Rybakina veel moeite, maar in de tweede ging het een stuk beter. Vanaf de eerste game liep Karolina Pliskova achter de feiten aan. De Tsjechische bleef nog knap in de buurt, maar moest uiteindelijk haar meerdere erkennen in Rybakina.

Rybakina wint eerste set

Maar dat ging niet van harte! Elena Rybakina heeft het heel lastig tegen Karolina Pliskova. De Tsjechische kreeg zelfs een setpoint, maar Rybakina bleef ternauwernood overeind. Zelfs in de tiebreak stond de nummer drie van de wereld even ruim achter, maar uiteindelijke won de Kazachse de eerste set met een uiterste krachtsinspanning!

Misselijke Draper rent na matchpoint direct naar emmer

Jack Draper vergeet zijn eerste gewonnen vijfsetter waarschijnlijk niet snel. De Brit kwam tegen Marcos Giron terug van een 2-1 in sets achterstand, maar had in eerste instantie weinig tijd om te vieren. Hij haastte zich na het verzilverde matchpoint richting het net, gaf snel een handje… en zocht vervolgens een emmer op omdat hij misselijk was.
picture

Australian Open | Misselijke Draper rent na matchpoint direct naar de emmer - heel snelle handshake

Rybakina begint aan haar partij

De huidige nummer drie van de wereld Elena Rybakina is begonnen aan haar eerste ronde partij. Een zware kluif voor de Kazachse. Ze staat tegenover een voormalige nummer één: Pliskova uit Tsjechië!

Misselijke Draper rent na matchpoint direct naar emmer

Jack Draper vergeet zijn eerste gewonnen vijfsetter waarschijnlijk niet snel. De Brit kwam tegen Marcos Giron terug van een 2-1 in sets achterstand, maar had in eerste instantie weinig tijd om te vieren. Hij haastte zich na het verzilverde matchpoint richting het net, gaf snel een handje… en zocht vervolgens een emmer op omdat hij misselijk was.
picture

Australian Open | Misselijke Draper rent na matchpoint direct naar de emmer - heel snelle handshake

Flinke battle voor Rune om tweede ronde te halen

Rune heeft 3 uur en 26 minuten nodig voor Rune Ook Holger Rune staat in de tweede ronde van de Australian Open. En ook bij Rune ging het niet vanzelf. De Deen had met Yoshihito Nishioka dan ook een lastige loting. De Japanner bereikte vorig jaar rond deze tijd nog de laatste zestien. Rune verloor de tweede set, maar trok de partij in het vervolg alsnog naar zich toe. Alles bij elkaar duurde dat voor een eerste ronde wel lang, namelijk 3,5 uur. En dat in de hitte van Melbourne.

Griekspoor komt achterstand te boven en wint van Safiullin

Lang leek het erop dat Tallon Griekspoor vroeg naar huis kon. De Nederlander kwam tegen Roman Safiullin zeer slecht voor de dag en verloor de eerste twee sets 6-2 en 6-3. Daarna vond Griekspoor zijn leeuwenhart en liet zich van zijn allerbeste kant zien.
De derde set sleepte Griekspoor met een tiebreak uit het vuur om vervolgens de vierde set met 6-4 overtuigend binnen te harken. Het slotakkoord was spannend. Ook Safiullin knokte zich terug in de partij, maar dat bleek uiteindelijk niet genoeg. Griekspoor ook de laatste set met 7-5.
In de tweede ronde neemt de Nederlander het op tegen Arthur Fils.
picture

Australian Open | Griekspoor beslist wedstrijd met lovegame tegen Safiullin

Iga Swiatek verslaat oud-winnares Kenin en gaat naar de tweede ronde

Met name in de eerste set had Iga Swiatek het lastig met Sofia Kenin, die de Australian Open in 2020 won. Na een tie break werd het 7-6 voor Swiatek. Daarna was het verzet van de Amerikaanse gebroken en waslte de Poolse nummer één van de wereld in de tweede set met 6-2 over Kenin heen.
In de tweede ronde neemt Swiatek het op tegen Danielle Collins.
picture

Hoogtepunten Iga Swiatek - Sofia Kenin - Australian Open

Andere Alcaraz dan twee jaar geleden

De winnaars van de editie van vorig jaar, Novak Djokovic en Aryna Sabalenka, staan al in de tweede ronde. De ogen richten zich nu op hun serieuze uitdagers… te weten Iga Swiatek en Carlos Alcaraz! Swiatek slaagde er nog niet in om te winnen in Melbourne, terwijl Alcaraz zich vorig jaar last-minute moest afmelden.
In zekere zin kun je dus ook bij Alcaraz spreken van een rentree. Hij keert twee jaar na dato als een heel andere speler terug in Australië, want zo groot was hij tijdens zijn laatste optreden Down Under nog niet. Het is alweer twee Grand Slam-overwinningen geleden, om het zo maar te zeggen.
picture

Australian Open | Rus geeft slechts één game weg en boekt overtuigende zege op zwalkende Kalinina

Griekspoor treft het weer niet qua loting

Een echte rentree maakte Emma Raducanu. De Britse is diverse operaties (en coaches) verder en na een periode vol tegenslag wordt het tijd om weer vooruit te kijken, maar gaat dat gepaard met prestaties? Niemand die het weet, nog niet. De antwoorden volgen vanzelf.
Ook Tallon Griekspoor moet het waarmaken. De beste Nederlandse tennisser is als 28ste geplaatst. Het is voor de derde keer dat hij een beschermde status geniet, maar voor de derde keer zat ook de loting niet mee. Hij neemt het op tegen Roman Safiullin en dat is echt geen gemakkelijke opgave. Helaas voor de Nederlandse tennisfan speelt Griekspoor de eerste partij op baan 7… oftewel midden in de nacht!
Gelukkig is er in de (vroege) ochtend dankzij Holger Rune, Elena Rybakina en Alexander Zverev nóg meer leuk tennis om naar uit te kijken op dag drie!
picture

Australian Open | Comeback Osaka in Melbourne van korte duur na nederlaag tegen Garcia

Speelschema en tijden dag 3 Australian Open

De eerste partijen op een baan starten om 01:00 uur Nederlandse tijd, tenzij anders aangegeven. Het tijdsverschil met Melbourne bedraagt overigens maar liefst 10 uur.
Rod Laver Arena
Swiatek (1) - Kenin - niet voor 02:00 uur
Rune (8) - Nishioka
Rybakina (3) - Pliskova - niet voor 09:00 uur
Gasquet - Alcaraz (2)
Margaret Court Arena
Ramos-Vinolas - Ruud (11) - niet voor 02:00 uur
Giorgi - Azarenka (18)
Zverev (6) - Koepfer - niet voor 09:00 uur
Marino - Pegula (5)
John Cain Arena
Stephens - Gadecki - niet voor 01:00 uur
Dimitrov (13) - Fucsovics
Ofner - Kokkinakis - niet voor 06:00 uur
Martic - Tomljanovic - niet voor 09:00 uur
Kia Arena
Stearns - Kasatkina (14) - niet voor 01:00 uur
Purcell - Valkusz
Paul (14) - Barrere
Zheng (12) - Krueger
1573 Arena
Norrie (19) - Varillas
Collins - Kerber
McDonald - Shang
Raducanu - Rogers
Court 3
McCabe - Michelsen
Navarro (27) - Wang
Ostapenko - Birrell
Evans - Sonego
Court 5
Lajovic - Zeppieri
Bogdan/Masarova - Eikeri/Harrison
Krunic - Burel
Potapova/Sizikova - Kudermetova/Pavlyuchenkova
Court 6
Cocciaretto - Sun
Tsitsipas/Tsitsipas - Altmaier/Reyes-Varela
Bublik (31) - Nagal
McPhee/Sharma - Preston/Radionova
Court 7
Safiullin - Griekspoor (28)
Zhu (29) - Dodin
Boulter - Yuan
Kato/Sutjiadi (13) - Alexandrova/Kalinskaya
Court 8
Zarazua - Trevisan
Giron - Draper
Osorio/Putintseva - Hunter/Siniakova (3)
Mihalikova/Xu - Haddad Maia/Townsend (8)
Court 12
Fils - Vesely
Cerundolo/Etcheverry - Mahut/Roger-Vasselin (13) – niet voor 03:00 uur
Kawa/Kostyuk - Maria/Rus
Barrientos/Matos - Bhambri/Haase
Court 13
Zapata Miralles - Lehecka (32)
Kwon - Klein
Wang - Cirstea
Arneodo/Weissborn - Bolelli/Vavassori
Court 14
Halys/Mannarino - Cash/Galloway
Gonzalez/Molteni (6) - Cachin/Carballes Baena
Escobar/Nedovyesov - Borges/Vukic
Garcia/Mladenovic - Mattek-Sands/Wang (14)
Court 17
Djere - Cazaux
Minnen - Tauson
Bucsa - Blinkova
Gille/Vliegen (15) - Machac/Zhang

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Als toetje komt daar dit jaar Paris 2024 en dus de strijd om olympisch goud nog eens bovenop! Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie