Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

AusOpen | Van koningin dubbele fouten tot Grand Slam-winnares - Sabalenka verslaat Rybakina in finale

Kevin van Nunen

Geupdate 28/01/2023 om 12:40 GMT+1

Aryna Sabalenka is Grand Slam-winnares. De Belarussische moest er hard voor werken, maar maakte in de finale van de Australian Open een achterstand ongedaan (4-6 6-3 6-4) en versloeg op die manier Elena Rybakina. Azarenka was de wanhoop nabij omdat ze altijd dubbele fouten sloeg, maar kreeg haar service onder controle en liet in Melbourne zien tot veel in staat te zijn als het hele plaatje klopt.

AusOpen | Van koningin dubbele fouten tot Grand Slam-winnares - Sabalenka verslaat Rybakina

Sabalenka stond voor de eerste keer in haar carrière op een Grand Slamfinale. De Belarussische werd drie keer eerder uitgeschakeld in een halve finale van een Grand Slamtoernooi. Donderdag brak ze de ban door Magda Linette in straight sets uit te schakelen. Rybakina was eerder winnares van Wimbledon, maar ontving voor die zege geen punten door de uitsluiting van Russen en Wit-Russen op dat toernooi.
Het is de derde Wit-Russische zege op de Australian Open. Sabalenka treedt namelijk in de voetsporen van haar landgenote Victoria Azarenka die het toernooi in 2012 en 2013 wist te winnen.
Sabalenka stijgt door haar zege naar de tweede plek op de wereldranglijst. Nog steeds bijna 4000 punten verwijderd van ranglijstaanvoerster Iga Swiatek, die in de vierde ronde werd uitgeschakeld.

Vroege voorsprong

De Kazachse kwam al snel in de eerste set op voorsprong. Ze wist haar eerste breakpoint dat ze kreeg op 1-1 meteen te verzilveren. Sabalenka kwam in de tweede helft van de set nog terug door terug te breaken, maar verloor de volgende game daarna zelf haar opslag. Ze verloor zo haar eerste set van het toernooi.
In de tweede set begon Sabalenka steeds beter te spelen. Haar service begon te lopen en op de servicegames van haar tegenstandster kon ze steeds beter tegenwicht bieden. Het leidde tot ellenlange games met breakpunten over en weer. Van de negen gespeelde games in de tweede set gingen er twee niet door tot 40-40.
Op 2-1 was het raak voor de Belarussische ze verzilverde haar tweede breakpunt van de game. Sabalenka kon de break tot het einde van de set verdedigen door haar sterke service. De vrouw die vorig jaar nog bekend stond als ‘de koningin van de dubbele fouten’ sloeg in de tweede set zeven aces en zette zo Rybakina vaak onder druk.

Beslissende set

De derde set zou voor de beslissing zorgen. In deze set nam Sabalenka het overwicht van de vorige set mee. Hoewel het spel beide kanten op ging en beide vrouwen geweldige rally’s lieten zien, was het de Belarussische die het meest overtuigde. Op 3-3 sloeg ze haar derde breakpunt van de game wel binnen.
Na bijna tweeënhalf uur tennissen kreeg Sabalenka haar eerste matchpoint. Op dat moment liet haar service haar in de steek. Haar opslag die een wedstrijd lang haar sterkste wapen was, werd op het moment suprême haar zwakte.
De volgende twee kampioenschapspunten wist ze ook niet binnen te slaan. Ook hier lukte het niet om haar eerste service binnen te slaan. Bij wedstrijdpunt vier was het wel raak. Rybakina sloeg de bal achter de baseline, waardoor de Belarussische de zege niet meer kon ontgaan.
picture

AusOpen | Mats Wilander legt uit waarom Sabalenka beter is gaan serveren

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie