Australian Open | Zheng verslaat qualifier Yastremska en gaat naar eerste Grand Slam-finale

Dave Kornuyt

Geupdate 25/01/2024 om 14:16 GMT+1

Qinwen Zheng heeft zich op de Australian Open voor het eerst in haar carriere geplaatst voor de finale van een Grand Slam. De 21-jarige Chinese verloeg de qualifier Dayana Yastremska in twee sets. In de finale neemt Zheng het op tegen titelhoudster Aryna Sabalenka.

Hoogtepunten Dayana Yastremska - Qinwen Zheng - Australian Open

Het begin van de wedstrijd was allesbehalve goed van Qinwen Zheng. Ze verloor de eerste twee games van Yastremska, die als qualifier al het hele toernooi vriend en vijand verbaasde. Maar daarna herpakte de nummer 12 van de wereld zich.
In de zevende game brak Zheng haar Oekraïense tegenstander en nam daarmee de definitieve voorsprong in de set. Yastremska had na die break een lange medische time-out nodig, nadat ze eerder in de set duidelijk last had van een buikspier.

EERSTE FINALE

De eerste set eindigde uiteindelijk in 6-4. Na afloop van die set ging Yastremska weer zeven minuten naar binnen voor een behandeling aan haar buikspier. In de tweede set kwam de ongeplaatste Oekraïense eigenlijk niet meer helemaal in de wedstrijd.
Zheng was simpelweg beter en won ook die tweede set met 6-4. Daarmee plaatste ze zich voor haar eerste finale ooit in een Grand Slam. Haar beste prestatie tot nu toe was een kwartfinale op de US Open van vorig jaar. Zaterdag staat de Chinese in de finale tegen Sabalenka.
Het avontuur van de ongeplaatste Yastremska stopt dus in de halve finale. Toch kan de Oekraïense met opgeheven hoofd en een plek in de top 30 van de wereld de rest van het seizoen in.