Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WTA Finals | Swiatek overtuigend langs Sabalenka en heeft nummer één-positie voor het grijpen

Friso Moison

Gepubliceerd 06/11/2023 om 14:48 GMT+1

Iga Swiatek heeft de finale bereikt van de WTA Finals in Cancun. De 22-jarige was in de halve finale met 6-3 6-2 te sterk voor de Belarussische Aryna Sabalenka. In de finale neemt Swiatek het op tegen de Amerikaanse Jessica Pegula. Mocht de Poolse ook haar de baas zijn, dan heroverd ze de nummer één-positie op de wereldranglijst.

US Open | Titelverdediger Swiatek onderuit tegen angstgegner Ostapenko, verliest nummer 1-positie

Het halvefinaleduel tussen Swiatek en Sabalenka begon zaterdag, maar werd vanwege de barre weersomstandigheden in Cancun al na drie games stilgelegd en een dag later pas hervat. Toen ze weer op de baan stonden was de Poolse snel uit de startblokken en forceerde ze een vroege break in de eerste set.
Sabalenka, de verliezend finalist van vorig jaar, had geen antwoord op de oerdegelijk spelende Swiatek. Ook in set twee kon ze niet bijblijven en de Poolse had uiteindelijk aan één matchpoint genoeg om de partij te beslissen.
picture

Montreal | ‘Cotton Eye Joe’ schalt plots uit de speakers tijdens rally tussen Pegula en Swiatek

Terug op nummer één?

Swiatek kan bij winst in de finale opnieuw de mondiale nummer één worden. De viervoudig Grand Slam-winnares stond al 75 weken bovenaan de wereldranglijst, maar moest afgelopen september haar troon afstaan aan Sabalenka.
Wil de Poolse de koppositie heroveren, moet ze wel eerst afrekenen met Pegula, die ook een sterk toernooi staat te spelen. De Amerikaanse verloor net zoals Swiatek nog geen set. Bij hun laatste ontmoeting, afgelopen augustus op het WTA van Montreal, was Pegula de beste.
picture

Wimbledon | Sprookje Svitolina en Sluiter is toe aan halve finale - winst op Swiatek na mooi gevecht

Pegula heel solide

In de andere halve finale was Pegula veel te sterk voor US-open winnares Coco Gauf. De 29-jarige Amerikaanse blies haar tien jaar jongere landgenote en dubbelpartner met 6-1 6-2 van de baan. Pegula is samen met Swiatek de eerste speelster sinds Serena Williams in 2012 die op weg naar de eindstrijd geen set heeft verloren.
“Jessica is een geweldige speelster en ze verdient het om in de finale te staan”, blikte Swiatek vooruit op de finale na haar winst op Sabalenka. “Het gaat niet makkelijk worden, ze speelt heel solide en is mentaal ook erg sterk. Maar ik probeer de focus op mezelf te houden en altijd 100% te geven. Dat is alles wat ik kan doen.”
picture

US Open | Gauff wil Pegula knuffelen om matchpoint te vieren, maar juicht een game te vroeg

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie