Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Madrid | Sprookjesverhaal Zhang eindigt in kwartfinale, Chinese tennishistorie is geschreven

Wesley Schreurs

Gepubliceerd 04/05/2023 om 17:38 GMT+2

Zhizhen Zhang heeft de kwartfinale verloren van Aslan Karatsev en daarmee komt zijn geweldige reeks in het Masters-toernooi van Madrid ten einde. Zhang bereikte als eerste Chinese tennisser ooit een kwartfinale in een ATP-1000 toernooi en daarmee schreef hij historie voor het land. Zhang bereikte eerder ook als eerste mannelijke Chinees de top honderd van de wereldranglijst.

US Open | Van Rijthoven met ongelooflijke comeback naar tweede ronde, werkt zeven matchpoints weg

De 26-jarige Zhang maakte in Madrid grote indruk door drie wedstrijden op een rij in de derde set tiebreak te winnen. De Chinees won achtereenvolgens van Denis Shapovalov (ATP-27), Cameron Norrie (ATP-11) en Taylor Fritz (ATP-8). Zhang overleefde nog zelfs drie matchpoints in de wedstrijd tegen Fritz.
Zhang moest tegen Karatsev uiteindelijk zijn meerdere erkennen. De Chinese geschiedenisschrijver kwam nog goed uit de start blokken, want in de derde game kreeg hij drie breakkansen op een rij. Karatsev werkte deze kansen gedecideerd weg en gaf geen break mogelijkheid meer toe. De Australian Open halvefinalist van 2021 won de partij met 7-6 (3) 6-4.

Junior

Het succes van Zhang kwam toch een beetje uit de lucht vallen. De tennisser uit Shanghai speelde bij de junioren nooit een Grand Slam en hij had ook geen hoge ranking. Zijn vader was een beroemde voetballer bij voetbalclub Shanghai ShenHua en die gaf Zhang drie opties: studeren, zwemmen of tennissen. Zhang vond studeren te saai, zijn zwemcoach was te streng en daarom werd het tennis.
picture

WImbledon | Met deze twee fantastische punten breakt Van Rijthoven Djokovic

Van Rijthoven

Zhang kon tijdens de US Open geschiedenis schrijven door als eerste mannelijke Chinees een wedstrijd op een Grand Slam te winnen. Tim van Rijthoven weerhield hem hiervan door een ongelofelijke inhaalrace. De Nederlander stond twee sets achter en hij overleefde in de derde set maar liefst zeven matchpoints. Van Rijthoven won de partij met 3-6 6-7(4) 7-6(9) 6-1 6-4.

Geschiedenis

Voormalig nummer één bij de junioren Wu Yibing won wel zijn eerste ronde tijdens de US Open en zo werd niet Zhang, maar zijn landgenoot de eerste Chinees ooit in de tweede ronde van een Grand Slam. De meest succesvolle Chinese vrouwenspeelster is Li Na, die in haar carrière twee Grand Slams wist te winnen (Roland Garros 2011, Australian Open 2014).

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie