Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tennis | Uiterst zeldzame regel zorgt voor felle discussie tussen Tiafoe, Raonic en Umpire

Tobias Kappelle

Geupdate 08/08/2023 om 12:39 GMT+2

Op het ATP-toernooi van Toronto is vannacht een felle discussie ontstaan tussen Frances Tiafoe, Milos Raonic en de umpire van de wedstrijd. Op setpunt in de eerste set was er grote verwarring nadat Tiafoe het punt maakte, maar vervolgens het net aanraakte. Gelukkig was de umpire op de hoogte van een regel die zeer zeldzaam naar voren komt in het tennis en werd het punt aan Tiafoe toegekend.

Tennis | Felle discussie over netfout regels tussen Tiafoe, Raonic en de umpire

De eerste set tussen Tiafoe en Raonic liep uit op een tiebreak. Ook binnen deze tiebreak gaven de twee spelers elkaar geen duimbreed toe, waardoor het op een gegeven moment 13-12 voor Tiafoe stond. Op dit punt ontstond de controverse.
Raonic speelde de bal via de netband, waardoor Tiafoe alles op alles moest zetten om deze nog te halen. Dit lukte de snelle Amerikaan en vervolgens slaagde hij er zelfs in om de bal cross court over het net te krijgen voor het punt. Het momentum van Tiafoe zorgde er echter voor dat hij het net raakte.
picture

AusOpen | John McEnroe reageert op de outfit van Francis Tiafoe

Zeldzame regel

Dit geldt als een netfout en dus gaf de umpire het punt aan Raonic. Enkele seconden later bedacht de leidsman zich echter en verklaarde hij dat de set toch naar Tiafoe ging. Tiafoe had het net namelijk aangeraakt buiten de zogenaamde singles paal.
Op het toernooi van Toronto worden ook wedstrijden in het dubbelspel gespeeld, zoals bijna altijd het geval is bij dergelijke toernooien. Hierdoor is het net breder dan bij een baan waar alleen singles wedstrijden gespeeld worden. Dit zorgt ervoor dat het gedeelte van het net dat zich in de tramrails bevindt niet meetelt voor de regels omtrent netfouten. Tiafoe had dus het recht om het net aan de zijkant aan te raken en kreeg terecht het punt op zijn naam.
picture

Laver Cup | Tiafoe maakt wonderpunt tegen Tsitsipas dankzij supersnelle benen

Tiafoe niet op de hoogte

Ironisch genoeg was de Amerikaan zelf niet op de hoogte van deze regel. Tiafoe bepleitte bij de umpire dat hij al een winner had geslagen toen het net aangeraakt werd en dat hij daarom recht had op het punt. Dit was dus niet het geval, zo bleek toen ook de hoofdumpire erbij gehaald werd.
Raonic was het ondanks de uitleg niet eens met de beslissing en sloeg uit frustratie zijn racket kapot. Ook het publiek in Toronto, dat uiteraard op de hand van de Canadees was, liet zijn onvrede duidelijk blijken met flink boegeroep. Gelukkig voor Raonic had het geen invloed op de uitslag. De lange Canadees herpakte zich en won de volgende twee sets.

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie