Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Terugblik Roland Garros dag 13 | Nadal & Djokovic in droomfinale

Eurosport
DoorEurosport

Gepubliceerd 10/10/2020 om 11:22 GMT+2

Hoewel Nadal en Djokovic op basis van status en verleden de grote favorieten waren om de titelstrijd te halen, hadden de halve finales toch de potentie om verrassende wendingen aan te nemen. Nadal verloor immers kortgeleden van Schwartzman op gravel, terwijl Djokovic de laatste jaren in Parijs worstelt en bovendien de nodige nederlagen heeft geleden tegen de jonge Griek.

Vier jaar na zijn enige eindzege op Roland Garros is Novak Djokovic terug in de finale. De topseed versloeg Stefanos Tsitsipas. Nadal haalde zijn 13e eindstrijd via winst op Diego Schwartzman.

Foto: Eurosport

Nadal en Schwartzman openden het halve finalebal op Court Philippe Chatrier met een game van ruim een kwartier. De toon leek gezet, maar een marathonduel werd het uiteindelijk niet. Wel werden de miljoenen kijkers thuis en de kleine groep toeschouwers in het stadion getrakteerd op een stevige driesetter, waarin de Spanjaard zijn revanche nam op de kleine Argentijn: 6-3 6-3 7-6.
picture

Highlights | Diego Schwartzman - Rafael Nadal

Niets is meer verrassend als het gaat om Nadal op Roland Garros. Ook het feit dat hij 13 van zijn 13 halve finales op het Franse gravel heeft gewonnen zal niemand verbazen. De opdracht van Schwartzman was dan ook ondoenlijk. Zijn toernooi eindigde in de tiebreak van de derde set, die hij met 7-0 moest afstaan aan de veelvraat uit Mallorca, die nog geen set heeft verloren in Parijs.
Waar Nadal vaste klant is op de slotdag in Parijs, heeft Djokovic de afgelopen jaren (voor zijn begrippen) moeite in Parijs. Sinds hij in 2016 de titel veroverde, lukte het hem steeds niet terug te keren op de finaledag. Eén keer werd hij verrast door Marco Checchinato en twee keer was Dominic Thiem hem de baas op het gemalen baksteen in de Franse hoofdstad.
Dit jaar leek hij in zijn halve finale lange tijd niet in gevaar te komen. Tsitsipas liep, mede dankzij een onvermogen om zijn kansen te grijpen, twee sets lang achter de feiten aan. Een snelle doortocht naar de finale tegen de inmiddels doorgestoten Nadal had snel moeten volgen voor Djokovic. In de derde set kreeg hij een matchpoint. Dat wist de Serviër niet te benutten. Het gaf Tsitsipas de ruimte om zijn tanden nog eens stevig in het duel te zetten, met winst van de derde én vierde set tot gevolg. De uitbarsting die je zou verwachten bij Djokovic na het verspelen van de ruime voorsprong kwam er niet. In plaats daarvan toonde hij nogmaals zijn fysieke superioriteit, door er vanaf het begin tot het einde van de vijfde set te staan, terwijl zijn jonge opponent het gevecht tegen zijn lijf verloor en geen volwaardige strijd meer kon leveren: 6-3 6-2 5-7 4-6 6-1.
picture

Highlights | Novak Djokovic - Stefanos Tsitsipas

De belangen in de finale zijn enorm voor Nadal en Djokovic, die voor de achtste keer tegen elkaar gaan spelen op Roland Garros. Eén keer, in de kwartfinale in 2015, wist Djokovic te winnen en Nadal één van zijn slechts twee nederlagen ooit in Parijs te bezorgen. Voor de negende keer in hun carrière staan de levende legendes tegenover elkaar in een finale op een major. De tussenstand: 4-4. De belangrijkste vraag is of Nadal erin zal slagen zijn twintigste Grand Slamtitel te veroveren en zodoende op gelijke hoogte te komen met Roger Federer…
Eerst zal de finale bij de vrouwen gespeeld worden, met Iga Swiatek en Sofia Kenin. Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing en schakel zaterdagmiddag 15:00 uur live in op Eurosport of eurosport.nl. De mannenfinale staat voor zondagmiddag 15:00 uur gepland.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie