Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tokyo 2020 | Rusland wint teamfinale turnen na opgave Biles

Wian Slendebroek

Geupdate 27/07/2021 om 20:16 GMT+2

De Russische damesturnploeg heeft de olympische landenwedstrijd gewonnen. Amerikaanse topturnster Simone Biles stapte na het onderdeel sprong uit de wedstrijd. Haar teamgenoten wisten uiteindelijk wel zilver te winnen. De turnsters uit Groot-Brittannië legden beslag op het brons.

Tokyo 2020 | "Dit was onkarakteristiek" Simone Biles en het Amerikaanse team na de tweede plek

De kwalificatie was een voorbode voor de verrassing die vandaag gebeurde. Voor het eerst in tien jaar waren niet de Amerikaanse turnsters, maar de Russische turnsters de besten in de kwalificatie.
Het meest opvallende moment in de teamfinale gebeurde toen het Russische Olympische Comité (ROC) en de Verenigde Staten met het eerste onderdeel sprong bezig waren. De negentienvoudig wereldkampioen en viervoudig olympisch kampioen Simone Biles voerde haar yurchenko met tweeënhalve schroef, de amanar, met een schroef te weinig uit. De sprong had hierdoor een waarde van 5 punten in plaats van 5.8. Na deze teleurstelling besloot ze de wedstrijd te verlaten en het stokje over te geven aan haar drie teamgenoten.
In een reactie na de wedstrijd gaf Biles aan dat het geen fysieke blessure was die haar de wedstrijd liet verlaten. De druk op de alleskunster is te groot: "Ik richt me op mijn mentale gezondheid."

Melnikova

De Amerikaanse vrouwen die in plaats van Biles in actie kwamen haalden niet de scores die Biles wel zou halen op de toestellen. De Russische turnsters maakten van deze mogelijkheid gretig gebruik. Vooral de Russiche Angelina Melnikova blonk uit, al bracht ze haar team wel in de problemen nadat ze van de balk was gevallen. Grote uitblinker aan Amerikaanse zijde was Sunisa Lee die aan haar concurrenten liet zien dat er met haar rekening gehouden moet worden in de meerkampfinale.
Achter de toplanden Amerika en Rusland was het Groot-Brittannië dat verrassend de bronzen plak haalde. Het brons was de eerste medaille sinds de Spelen van 1928 in Amsterdam voor het Britse vrouwenturnteam.
Donderdag staat om 12:50 uur de meerkampfinale op het programma.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie