Simone Biles trok zich eerder deze week terug uit de team meerkampfinale. Haar mentale gezondheid werd aangehaald als de boosdoener. Vanuit de hele wereld kreeg de viervoudig olympisch kampioene steunbetuigingen.
'Twisties' zijn de verstorende factor voor Biles op deze Olympische Spelen. Laurie Hernandez, ploeggenoot van Biles tijdens de Olympische Spelen van Rio 2016, probeert uit te leggen wat deze 'twisties' daadwerkelijk zijn: "Het ritme is weg, je hersenen stotteren en lopen een halve seconde achter. Dat is genoeg om al je vaardigheden te doen verdwijnen."
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Biles heeft spijt van deelname aan de Olympische Spelen
28/09/2021 OM 12:10

Moedig besluit

Vooral de vloer en de sprong zijn vanwege de grote hoeveelheid draaiende onderdelen vrijwel onmogelijk, en simpelweg gevaarlijk, om uit te voeren. Terugtrekken uit de competitie is een logische, maar ook enorm moedige beslissing.
Vooral als het om de Olympische Spelen gaat. De belangen en de druk zijn ongekend hoog. Ook vandaag heeft Biles nog last van de 'twisties'. Biles geeft op haar Instagram tekst en uitleg over haar blessure en hoe nu verder.
"Ik kan me niet voorstellen hoe ik nu kan draaien. Ik begrijp op dit moment niet hoe ik moet draaien. Dit is het meest rare gevoel ooit", aldus Biles.

Boven of beneden?

"Tijdens een oefening weet ik niet meer wat beneden of boven is. Je hebt dan het gevoel dat je je lichaam niet meer onder controle hebt. Het engste is dat ik geen idee heb waar ik ben tijdens een oefening, hoe ver ik ben of hoe ik ga landen."
"Ik heb geen idee hoelang dit gaat duren. Voor mij persoonlijk duurt het meestal een week of twee voordat er verbetering in zit. Maar ik moet het dag tot dag en moment tot moment bekijken."
"Het enige wat ik nu kan doen is 'back to basics'. Ervoor zorgen dat ik een veilige trainingsomgeving heb met zachte ondergrond."
WAAR KIJK JE?
De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympische basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokio 2020
Simone Biles turnt een bronzen oefening op de balk
07/08/2021 OM 17:47
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Grootste overwinning voor Biles in Tokio was die op haarzelf
04/08/2021 OM 05:27