Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EK-kwalificatie | Oranje doet wat het moet doen en wint van Gibraltar - ondanks pover spel

Kevin van Nunen

Geupdate 27/03/2023 om 22:56 GMT+2

Het Nederlands elftal heeft na de pijnlijke nederlaag tegen Frankrijk gedaan wat mocht worden verwacht. Het pak slaag (4-0) werd gevolgd door winst op Gibraltar in de EK-kwalificatie. Van een voetbalspektakel was in De Kuip echter geen sprake. Als gevolg van pover spel bleef de score beperkt tot 3-0.

Aké en Depay zorgen ervoor dat Oranje tenminste drie keer kan juichen

Foto: Getty Images

Met verlies en winst is de uitgangspositie na twee wedstrijden misschien wel precies zoals verwacht, maar wat na die partijen blijft hangen, is het teleurstellende spel tijdens de eerste twee duels onder de teruggekeerde bondscoach Ronald Koeman.
Het lukte Koemans Oranje tijdens de eerste helft tegen Gibraltar zelfs amper om een kans af te dwingen. Het nietige voetballand slaagde erin om de oranjehemden naar de flanken te dwingen, vanaf waar de ene na de andere voorzet werd gelanceerd. Over het algemeen zonder succes.

Aké gevaarlijk

Toch werd er twee keer gescoord dankzij een kopbal. Memphis Depay kopte halverwege de eerste helft raak na slecht keeperswerk, zonder het min of meer zelf te weten, en vroeg in de tweede helft knikte Nathan Aké de bal in het doel. Opvallend genoeg stichtte de verdediger van Manchester City flink wat doelgevaar.
Wie had verwacht dat dit het startsein vormde voor een doelpuntenregen had het mis. Oranje schoof wel dichter en dichter naar het doel van Gibraltar, dat na een onbesuisde actie van Liam Walker tot een tiental werd gereduceerd. Walker plantte zijn voet op de enkel van debutant Mats Wieffer en werd heengezonden.

Onvrede bij Koeman

Voor Gibraltar was tien tegen elf het sein om nóg verder in te zakken en daar leek het Nederlands elftal geen raad mee te weten. Er waren nog wel wat kansjes om de score verder op te voeren, maar alles bij elkaar werd het een avond waar Koeman weinig wijzer van werd. Extra domper was het geblesseerd uitvallen van Depay, die naar zijn bovenbeen greep.
Zo is de conclusie dat de eerste twee interlands huiswerk opleveren voor Koeman, die moet sleutelen aan zijn ideale elf en de gebruikte tactiek. De bondscoach kan wijzen op de absentie van Frenkie de Jong, maar ook zonder de Barcelona-speler mag vaker dan drie keer worden gescoord tegen Gibraltar. De ingetogen reactie van Koeman bij de doelpunten zei genoeg, al was het maar omdat de 3-0 van Aké op kolderieke wijze viel.

Nations League

Het beste nieuws van de avond was misschien wel dat Frankrijk ‘gewoon’ won op bezoek bij Ierland. Benjamin Pavard knalde vlak voor rust raak en de 0-1 werd over de streep getrokken, wat voorkwam dat de Ieren een bonuspunt of zelfs meer scoorden.
Ierland, Griekenland en Nederland lijken immers onderling te moeten uitvechten wie zich samen met Frankrijk direct kwalificeert voor het EK 2024 in Duitsland. Tijdens de volgende ronde van interlands staat voor Oranje echter eerst de halve finale van de Nations League op het programma, tegen Kroatië.

Stand van zaken in groep B

1. Frankrijk 2-6 (5-0)
2. Griekenland 1-3 (3-0)
3. Nederland 2-3 (3-4)
4. Ierland 1-0 (0-1)
5. Gibraltar 2-0 (0-6)

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie