Eredivisie | Historische promotie Almere City – Twente gaat Europa in bij afscheid icoon Brama

Dave Kornuyt

Geupdate 11/06/2023 om 23:50 GMT+2

Het was D-day in het Nederlandse voetbal vanmiddag. Almere City versloeg FC Emmen in de strijd om het laatste eredivisieplaatsje en promoveerde voor het eerst in de historie. In Enschede zette FC Twente Sparta aan de kant en hengelde een ticket voor Conference League-voetbal binnen tijdens de laatste wedstrijd van Ron Jans, Wout Brama en Ramiz Zerrouki.

Almere city promoveert

Eredivisie was al heel dichtbij voor Almere City toen de club afgelopen week met 2-0 won van FC Emmen in eigen huis. De opdracht was om die voorsprong zondagmiddag in Emmen vast te houden en dat lukte. Sterker nog, Almere City kwam nauwelijks in de problemen.
In de eerste helft gebeurde er eigenlijk niet zoveel. Pas na veertig minuten was er een hoogtepunt te noteren. Emmenaar Jeremy Antonisse haalde verwoestend uit, maar zag zijn schot uiteenspatten op de paal.

Almere City voor het eerst in de eredivisie

Na rust kwam de wedstrijd los. Rajiv van La Parra brak de ban en kon simpel de 0-1 binnen tikken. Drie minuten later was het weer raak. Na een volledig mislukte vrije trap van Limbombe schoot Jorrit Smeets met een fraaie trap de 0-2 binnen.
Vijf minuten later maakte Jari Vlak voor Emmen de aansluitingstreffer. Maar die kwam te laat. Emmen had op moment nog drie treffers nodig om de stand gelijk te trekken en zelfs vier om nog in de eredivisie te blijven. Het doek viel en Almere City promoveerde voor het eerst in de historie naar het hoogste niveau in de Nederlandse voetbalpiramide.

CONFERENCE LEAGUE

Ook in de strijd om het laatste ticket voor Europees voetbal viel de beslissing zondagmiddag. FC Twente versloeg Sparta in eigen stadion met 1-0 en dat was na het 1-1 gelijkspel in het eerste duel genoeg om volgend jaar te mogen deelnemen aan de voorrondes van de Conference League.
In tegenstelling tot het promotieduel was er in de eerste helft in Enschede genoeg te genieten. Al na twee minuten kreeg FC Twente een enorme kans, maar Sparta-doelman Nick Olij hield met een wonderlijke redding zijn doel schoon. Daarna domineerden de Tukkers ook de rest van de eerste 45 minuten, maar vielen er geen treffers.

Brama, Zerrouki en Jans nemen afscheid

Vlak na rust viel die bevrijdende treffer alsnog. Na een lange aanval kwam de bal bij back Joshua Brenet en hij schoot de bal uiteindelijk via Sparta-verdediger Sambo in het doel: 1-0. Sparta ging daarna wat aanvallender spelen en was met name via Saito een paar keer dichtbij een doelpunt. Twente-doelman Unnerstall bleek onpasseerbaar voor de Rotterdammers.
Het bleef bij 1-0 en tijdens de wedstrijd nam FC Twente ook nog de tijd om een publiekswissel aan clubicoon Wout Brama te geven. De verdedigende middenvelder stopt na dit seizoen met voetballen. Na de wedstrijd werd ook nog stil gestaan bij het vertrek van trainer Ron Jans en Zerrouki. Allemaal namen waarmee FC Twente niet de Conference League in gaat volgend jaar.