Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Eredivisie | Slot blijft bij Feyenoord – “Ik wil doorbouwen op basis die is gelegd" - Analyse

Geupdate 25/05/2023 om 11:36 GMT+2

Arne Slot is ook in het seizoen 2023-2024 de trainer van Feyenoord. Dat heeft de oefenmeester donderdagochtend bevestigd in het Algemeen Dagblad. Slot werd de afgelopen dagen nadrukkelijk in verband gebracht met een overstap naar Tottenham Hotspur. Verschillende media stuurden flink aan op een vertrek uit De Kuip, maar Slot heeft besloten toch nog een jaar in Rotterdam te blijven.

Arne Slot wijst Tottenham Hotspur af en blijft in De Kuip.

Foto: Getty Images

Na het successeizoen met een landstitel heeft Slot dus besloten trainer in Rotterdam te blijven. “Ik heb een hoop gehoord over de interesse van andere clubs in mij”, zei Slot tegen het AD. “Ik ben dankbaar voor de waardering die daar uitspreekt.”
“Maar mijn wens is om bij Feyenoord te blijven”, vervolgde de oefenmeester. “En door te bouwen op de basis die er de afgelopen twee seizoenen is gelegd. Er lopen geen transferbesprekingen.”

Zaakwaarnemer

De afgelopen dagen was er veel in het nieuws over gesprekken die zaakwaarnemer Rafaela Pimenta had met de Feyenoord-directie over een mogelijke transfer. “De bespreking van gisteren ging uitsluitend over een eventuele verlenging”, zei Slot daarover. “Alle gesprekken zijn slechts daarop gericht. Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen bij Feyenoord”, concludeerde de succestrainer.
Pimenta, die het vak leerde van Mino Raiola, zou bekend staan als een harde onderhandelaar en in De Kuip was men bang dat de belangenbehartiger zou aansturen op een vertrek, maar dat bleek niet te gebeuren. Er ligt voor Slot in het Maasgebouw namelijk nog altijd een megacontract op tafel, klaar om getekend te worden.
picture

Arne Slot met de schaal op de Coolsingel.

Foto: Getty Images

Waarom Slot cruciaal is voor Feyenoord

Dat algemeen directeur Dennis Te Kloese bereid was om ver te gaan voor de Zwollenaar, was al snel duidelijk. Slot kan een flink verbeterd contract tekenen met een nieuwe afkoopclausule voor volgend jaar. Hoewel Feyenoord met onder anderen John-Dahl Tomasson, Pascal Jansen, Gregg Berhalter en Maurice Steijn een flinke lijst met mogelijke opvolgers heeft klaarstaan, zijn de Feyenoord-supporters dolgelukkig met het langere verblijf.
Slot heeft met zijn aanvallende voetbal en hoge pressing weer kleur gegeven aan het voetbal van Feyenoord. De 44-jarige oefenmeester nam het in de zomer van 2021 over van Dick Advocaat die met defensief voetbal wellicht een lastig te verslagen team had gecreëerd, maar Feyenoord voor de lange termijn had doen stilstaan.
In talkshows werd gekscherend gezegd dat de totale waarde van de selectie niet boven de 20 miljoen euro uitkwam en alleen Steven Berghuis het niveau aankon waar een Nederlandse topclub aan moet voldoen. De toenmalige aanvoerder van Feyenoord vertrok bovendien naar aartsrivaal Ajax, in de zomer dat Slot het stokje van Advocaat overnam.

Nieuwe speelstijl

Slot stond bij AZ bekend om zijn aanvallende speelstijl. Met hoog spelende backs, veel doelpunten en hoge druk stonden de Alkmaarders in het bekende coronaseizoen aan het einde zelfs op gelijke hoogte met Ajax. Slot was vastberaden die speelstijl ook toe te passen bij Feyenoord, al zetten veel mensen daar vraagtekens bij.
Die vastberadenheid leidde in zijn eerste seizoen al tot wat kleine successen. Met aanvallend voetbal maakten de Rotterdammers vooral indruk in de toen gloednieuwe Conference League. In dat toernooi werden onder andere Union Berlin, Slavia Praag en Olympique Marseille verslagen, maar in de finale was het AS Roma van José Mourinho met 1-0 te sterk.

Volgende stap

In de competitie bleef Feyenoord steken op een derde plek, achter Ajax en PSV. Feyenoord raakte met Tyrell Malacia (Manchester United), Luis Sinisterra (Leeds United) en Marcos Senesi (Bournemouth) bovendien opnieuw belangrijke spelers kwijt en dus moest Slot weer vanaf nul beginnen.
Door de uitgaande transfers was er voor het eerst wel echt iets te besteden in De Kuip en werden onder anderen Santiago Gimenez, Javairo Dilrosun, Quinten Timber, Sebastian Szymanski, Danilo, Igor Paixao en Mats Wieffer aangetrokken. Met een compleet nieuwe selectie moest de ploeg eindelijk eremetaal binnen gaan slepen.

Coolsingel

Slot werd daarbij echter ook flink geholpen door drie spelers uit de eigen opleiding. Orkun Kokcü stond op als aanvoerder en maakte een volgende reuzenstap in zijn ontwikkeling, Lutsharel Geertruida maakte als inverted wingback (een back die doorschuift op het middenveld) furore in de defensie en Quilindschy Hartman - die in augustus 2022 bijna was verhuurd aan stadsgenoot Excelsior - brak door als de vaste linksback.
De ultieme beloning voor het nieuwe spel volgde in 2023. Feyenoord bereikte de kwartfinale van de Europa League (waarin het opnieuw werd uitgeschakeld door AS Roma) en werd voor het eerst sinds 2017 kampioen van Nederland. Directe concurrenten PSV en Ajax volgden op ruime achterstand.

Champions League

Arne Slot heeft bewezen spelers individueel beter te maken en dat is ook terug te zien in de marktwaardes van de spelers. Waar in 2021 nog lacherig werd gedaan over de totale waarde van de Feyenoord-selectie, naderen de Rotterdammers inmiddels PSV als het gaat om waarde op het veld.
Onder anderen topscorer Santiago Gimenez, de uitblinkende centrale verdediger David Hancko, Lutsharel Geertruida en Orkun Kokcü stegen flink in prijs. De verwachting is dat aanvoerder Kokcü deze zomer gaat vertrekken, maar Slot hoopt met zijn eigen aanblijven ook andere spelers lekker te kunnen maken voor een avontuur in de Champions League.
Sebastian Szymanksi kan door een nieuwe regel van de FIFA naar alle waarschijnlijkheid een jaar langer gehuurd worden van het Russische Dinamo Moskou. Bovendien werd er met Ramiz Zerrouki (FC Twente) en Thomas van den Belt (PEC Zwolle) al flink voorgesorteerd op een vertrek van de Turkse captain. Spelers die zich maar al te graag onder Arne Slot willen verder ontwikkelen.

Marktwaardes

  • 1. Orkun Kokcü - 30 miljoen (+18)
  • 2. David Hancko - 20 miljoen (+13)
  • 3. Lutsharel Geertruida - 18 miljoen (+10)
  • 4. Sebastian Szymanksi - 14 miljoen (+0)
  • 5. Justin Bijlow - 13 miljoen (+5)
  • 6. Santiago Gimenez - 9 miljoen (+3)
  • 7. Quinten Timber - 8,5 miljoen (+4,5)
  • 8. Mats Wieffer - 7 miljoen - (+6,2)
  • 9. Quilindschy Hartman - 6,5 miljoen (+6,1)
  • 10. Marcus Pedersen - 6,5 miljoen (+5,5)
De marktwaardes zijn gebaseeerd op de cijfers van Transfermarkt. Tussen haakjes staat de verandering in waarde sinds de speler onder Arne Slot actief is.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie