Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EL | Ongelooflijk maar waar - Feyenoord loot in tussenronde Europa League opnieuw AS Roma

Menno Waebeke

Geupdate 18/12/2023 om 13:56 GMT+1

Feyenoord gaat het volgend jaar in de tussenronde van de Europa League opnemen tegen AS Roma. De Rotterdammers kwamen de ploeg van José Mourinho in alle Europese seizoenen van de afgelopen drie jaar tegen. In de zomer van 2022 verloor Feyenoord de finale van de Conference League nog van de Italianen.

Lutsharel Geertruida in actie tegen AS Roma vorig seizoen.

Foto: Getty Images

Feyenoord kende een redelijke groepsfase in de Champions League, maar thuiszeges op Lazio Roma en Celtic waren niet voldoende om de achtste finales van dat toernooi te bereiken. De regerend landskampioen belandde daardoor in de tussenronde van de Europa League, waar het nu dus opnieuw AS Roma treft.
De Romeinen werden tweede in hun Europa League-poule, achter Slavia Praag. In de competitie staat Roma op een teleurstellende zevende plaats, afgelopen weekend werd nog verloren van Bologna. José Mourinho baarde weer eens opzien door zijn speler Renato Sanches, een kwartier nadat hij binnen de lijnen was gekomen, alweer naar de kant te halen.

Historie tegen Roma

Feyenoord en AS Roma zijn de laatste jaren zeker geen onbekenden meer van elkaar en vaak zijn de wedstrijden ook spraakmakend te noemen. Dat gaat in de recente historie terug naar het jaar 2015. Feyenoord hield Roma in de knockout-fase van de Europa League uit op 1-1, maar verloor - mede door een discutabele rode kaart van Mitchell Te Vrede - uiteindelijk met 1-2 in De Kuip.

Finale Conference League

Zeven jaar later ontmoetten de twee clubs elkaar weer in de finale van het destijds fonkelnieuwe Conference League-toernooi. Feyenoord bereikte de finale na knappe zeges op onder meer Union Berlin, Slavia Praag en Olympique Marseille en reisde met een goed gevoel af naar de Albanese hoofdstad Tirana.
Het duel met AS Roma ging gelijk op, maar na een half uur maakten de Italianen het enige doelpunt van de wedstrijd. Nicolò Zaniolo liep knap weg bij Gernot Trauner en de middenvelder wipte koeltjes de winnende treffer over de kansloze Justin Bijlow heen.

Drama in slotfase

Vorig seizoen kreeg Feyenoord een nieuwe kans op revanche tegen zijn Italiaanse angstgegner. De stadionclub had zich knap als koploper geplaatst voor de achtste finale in de Europa League en trof daar opnieuw AS Roma. De eerste wedstrijd in Rotterdam werd met 1-0 gewonnen door een doelpunt van Mats Wieffer, maar in Italië ging het wederom mis.
Na een uur spelen zorgde Leonardo Spinazzola voor de openingstreffer, maar een kopgoal van Igor Paixão leek de Rotterdammers alsnog naar de kwartfinale te brengen. In de slotfase zorgde een heerlijk doelpunt van uitblinker Paulo Dybala voor een verlenging en in die verlenging bracht Stephan El Shaarawy aan alle spanning een einde.

Geen uitsupporters

Bij het tweeluik tussen AS Roma en Feyenoord hoeven we wederom geen uitsupporters te verwachten en dat heeft alles te maken met de onregeldheden uit 2015. Bij rellen raakten toen onder meer de vier eeuwen oude Barcaccia-fontein bij de beroemde Spaanse Trappen beschadigd.
Eerder dit seizoen waren er in de groepsfase van de Europa League ook geen uitfans aanwezig bij de wedstrijden tussen Feyenoord en de stadgenoot van AS Roma, Lazio Roma. Ook die ploeg trof Feyenoord overigens voor het tweede jaar op rij. In drie jaar speelt de ploeg uit Rotterdam-Zuid dus negen keer tegen een club uit Rome.

Volledige loting tussenronde Europa League 2023/2024

Feyenoord - AS Roma
RC Lens - Freiburg
Benfica - Toulouse
Galatasaray - Sparta Praag
AC Milan - Stade Rennes
BSC Young Boys - Sporting Portugal
Sporting Braga - FK Qarabag
Shakthar Donetsk - Olympique Marseille

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot atletiek volg je hier bij Eurosport. Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie