Eredivisie | Feyenoord schrijft geschiedenis met 6-0 winst, grootste zege op Ajax ooit

Geupdate 08/04/2024 om 11:28 GMT+2

Een historische wedstrijd in de eredivisie op de eerste zondag van april: Feyenoord won met 6-0 van Ajax en dat was het grootste verschil dat de Rotterdamse club op de Amsterdammers kon boeken in de geschiedenis van de eredivisie. In 1960 en 1964 won Feyenoord al eens met vijf doelpunten verschil, maar nog nooit was de miserie in Amsterdam na de Klassieker zo groot.

Quinten Timber, Calvin Stengs en Mats Wieffer vieren de 5-0.

Het verschil op de ranglijst is dit seizoen enorm groot, maar De Klassieker blijft De Klassieker en dus gierde spanning door De Kuip op een zonnige zondagmiddag in Rotterdam-Zuid. Al na twee minuten kreeg Feyenoord zijn eerste kans. Ajax-doelman Gerónimo Rulli - die de geblesseerde Diant Ramaj verving - trad goed op na een poging van Santiago Giménez.
Diezelfde Rulli kwam een half uur later opnieuw als winnaar uit de strijd tijdens nadat de Mexicaanse clubtopscorer van Feyenoord alleen voor de keeper werd gezet door Yankuba Minteh. Enkele minuten later was de Argentijn wel kansloos na een stift van Igor Paixão.

Genadeklap op slag van rust

Nog geen twee minuten later werd de aangever de gevierde man. Met zijn rechterbeen schoot Minteh een teruggetrokken voorzet van Bart Nieuwkoop tegen de touwen. In de extra tijd van de eerste helft werd het drama voor Ajax nog groter. Dávid Hancko kopte een omhaal van Giménez via de binnenkant van de paal binnen.
Met een 3-0 voorsprong ging Feyenoord dan ook de rust in en de cijfers in de rust logen er niet om. Nul schoten op doel voor de Amsterdammers en dus ook 0,0 expected goals. Feyenoord schoot in het eerste bedrijf zestien keer, waarvan acht keer tussen de palen.

Bergwijn ontsnapt

In de rust probeerde Ajax-trainer John van 't Schip het een en ander om te zetten. Chuba Akpom en Branco van den Boomen kwamen in de ploeg voor Anton Gaaei en Kristian Hlynsson. Na slechts een minuut spelen kwam de recordkampioen goed weg. Aanvoerder Steven Bergwijn deelde een tik uit aan Nieuwkoop, maar de VAR greep niet in.
Feyenoord had het overtal echter niet nodig om na tien minuten op 4-0 te komen. Minteh kreeg alle tijd en ruimte om zijn tweede treffer van de middag in de bovenhoek te krullen. Nog geen zes minuten later kon ook Quinten Timber - na balverlies van Van den Boomen - ook voor het eerst zijn feestje vieren.

Historie geschreven

Het slotakkoord was in de 66ste minuut voor uitblinker Paixão. De Braziliaanse vleugelaanvaller schoot na een ware scrimmage hard raak via de onderkant van de lat. Feyenoord schakelde in de slotfase een tempo terug, zag een treffer van Alireza Jahanbaksh nog afgekeurd worden, maar zette wel een historische 6-0 overwinning neer op de aartsrivaal.
Ajax daarentegen noteerde in Rotterdam een vervelende negatief record. Nooit eerder verloor de club een wedstrijd met zes doelpunten verschil. Logischerwijs was dit dan ook de grootste zege voor Feyenoord in De Klassieker. Lang geleden, in 1960 en 1964 werd het al eens 1-6 en 9-4.

Spelersbus opgewacht

Na afloop van de blamage in Rotterdam-Zuid werd de spelersbus van Ajax opgewacht door woedende supporters. Uiteindelijk stapten Van 't Schip en Bergwijn uit om met de fans in gesprek te gaan. Eerder noemde Van 't Schip de nederlaag bij ESPN 'meer dan beschamend'.
Ook Bergwijn had weinig woorden voor de prestatie van zijn ploeg. "Het is heel pijnlijk voor de fans. Dat we dit hier neerzetten, is schandalig. Verliezen kan altijd gebeuren, maar niet op deze manier. Hoe pijnlijk het ook is om te zeggen, Feyenoord was vandaag gewoon beter."