ECL | Ajax uitgeschakeld na kansloze nederlaag tegen Aston Villa - Nederland klaar in Europa

Yannick Wezenbeek

Gepubliceerd 14/03/2024 om 22:58 GMT+1

Ajax is er niet in geslaagd te stunten tegen Aston Villa. Na het verdienstelijk gelijkspel in de Arena ging het in Birmingham met 4-0 onderuit. Ajax had te weinig in te brengen tegen de nummer vier van Engeland. Zeker na de rode kaart van Sivert Mannsverk speelde het een kansloze wedstrijd. Zo zit er geen enkele Nederlandse ploeg meer in de kwartfinale van een Europees toernooi.

Henderson en Hato balen

Eerste moment van opwinding was er na een kwartier toen Ollie Watkins stevig inkwam op doelman Diant Ramaj. De scheidsrechter gaf geen kaart en de spits leek zich flink te blesseren. Toch kon de Engelsman verder.
Uitgerekend Watkins was degene die Ajax nog meer pijn deed na 25 minuten. De spits kopte vrijstaand de bal achter Ramaj en zorgde zo voor de openingstreffer. Ajax moest in de achtervolging.

Kansloze missie

Waar Watkins zich even later liet vervangen moest ook John van ’t Schip noodgedwongen wisselen. De vorige week uitblinkende Ahmetcan Kaplan moest met een blessure naar de kant. Ajax kwam vlak voor rust nog dicht bij de gelijkmaker maar een inzet van Brian Brobbey werd van de lijn gehaald.
Na rust bleef Aston Villa wel de betere ploeg. De Engelsen beslisten de wedstrijd door een halfuur voor tijd op 2-0 te komen. Leon Bailey, in het verleden regelmatig met Ajax in verband gebracht, maakte de tweede treffer.

Drie blessures in de verdediging

Een paar minuten later werd de laatste hoop voor Ajax weggenomen. Sivert Mannsverk moest het veld verlaten nadat hij een tweede gele kaart had gekregen. Het was voor Ajax al de derde wedstrijd op rij in de Conference League dat het een rode kaart kreeg.
Daarmee was de lijdensweg voor Ajax nog niet voorbij. Tegen tien man werd het voor Aston Villa een speeltuin. Jhon Duran maakte de 3-0, waarna tien minuten voor tijd Moussa Diaby er zelfs nog 4-0 van maakte. Daarmee was de rampavond van Ajax nog niet compleet. In de tweede helft verloor het ook Josip Sutalo en Devyne Rensch met blessures.

Geen Nederlandse club

Ajax is dus klaar in de Conference League. Ook de andere Nederlandse clubs zijn al uitgeschakeld in de Europese toernooien. PSV werd woensdagavond door Borussia Dortmund uitgeschakeld in de Champions League. FC Twente, AZ en Feyenoord waren in een eerder stadium al klaar.
Toch is er geen zorgen voor de coëfficiënten. Want Nederland handhaaft zich voorlopig op de zesde plek waardoor niet alleen volgend seizoen maar ook het seizoen daarop er een extra ticket voor Europa beschikbaar is.