ECL | Prima spelend Ajax moet genoegen nemen met gelijkspel in eerste wedstrijd tegen Aston Villa

Yannick Wezenbeek

Geupdate 07/03/2024 om 20:48 GMT+1

Ajax heeft donderdagavond in de eerste wedstrijd in de achtste finale van de Conference League met 0-0 gelijkgespeeld tegen Aston Villa. In de Johan Cruijff Arena was Ajax de betere ploeg en wist het vooral sinds lange tijd weer eens wat meer te overtuigen. Vooral verdedigend stond het goed bij de Amsterdammers. Volgende week valt de beslissing in Birmingham.

Jordan Henderson probeert een bal te controleren met twee spelers van Villa die toekijken

Ajax kwam verrassend sterk voor de dag in tegen Aston Villa. In de Johan Cruijff Arena was de ploeg van John van het Schip op voorhand de underdog maar daar was op het veld niks van terug te zien. Ondanks wederom een 541-formatie trokken de Amsterdammers soms brutaal ten aanval.
Bij Aston Villa stonden in de basisformatie een wisseling van basisspelers en spelers die normaal gesproken genoegen moeten nemen met een plek op de bank. Zo ontbraken spelers als John McGinn en Leon Bailey in de basisformatie.

Grootste kans voor Ajax

Toch stonden er bij Aston Villa genoeg namen in waarbij op voorhand gedacht zou worden dat ze een maatje te groot zouden zijn voor Ajax. Maar in de eerste helft was de grootste kans voor de club uit Amsterdam. Brian Brobbey werd weggestuurd maar vanuit een lastige hoek schoot hij in het zijnet.
Villa zette daar heel weinig tegenover in een eerste helft zonder al te veel kansen. Maar dat is voor Ajax in de huidige fase al een uitstekende fase. Zeker gezien het aantal kansen dat ze weggaven in de vorige ronde tegen Bodo/Glimt.

Twee keer rood

Ook in de tweede helft kroop Ajax niet in haar schulp. Na driekwart wedstrijd kreeg het de tweede grote kans om op voorsprong te komen. Dit keer was het Kenneth Taylor die uit kon halen in het zestienmetergebied maar een knappe redding van Emiliano Martinez voorkwam een Amsterdamse treffer.
Maar ook in de tweede helft bleven verder echt grote kansen uit. Toch was er tien minuten voor tijd weer reden voor opwinding. Invaller Chuba Akpom werd weggestuurd en onderuitgehaald door Ezri Konsa. De verdediger kreeg zijn tweede gele kaart en moest vertrekken. Maar een lang voordeel had Ajax niet want nog geen vijf minuten later kreeg ook Tristan Gooijer een tweede gele kaart.

Ezri Konsa kreeg een rode kaart in de slotfase

Meer verdiend

Ondanks een klein slotoffensief van Ajax werd er niet meer gescoord in de Johan Cruijff Arena. Daardoor liggen alle kaarten nog op tafel voor de return over een week in Birmingham. Ajax liet in ieder geval zien dat het weerstand kan bieden tegen de nummer vier van Engeland.
Toch zal het balen van de 0-0-uitslag aangezien de Amsterdammers zeker meer verdienden dan een gelijkspel.