Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Eredivisie | Ongenaakbaar PSV wint opnieuw topper en heeft uitzonderlijk 2023 achter de rug

Menno Waebeke

Geupdate 18/12/2023 om 11:21 GMT+1

PSV won zondag op overtuigende wijze de topper van AZ (0-4) en houdt daarmee de voorsprong op nummer twee Feyenoord op tien punten. De Eindhovenaren hebben een uitzonderlijk 2023 achter de rug en zijn al sinds 24 januari van dit jaar ongeslagen in de Eredivsie. Tel daar Europese overwintering en een foutloze reeks in het nieuwe seizoen bij op en je komt uit op een superjaar voor Peter Bosz en co.

Luuk de Jong na zijn benutte strafschop tegen AZ.

Foto: Getty Images

Feyenoord veroverde dit seizoen na zestien duels een punt meer dan vorige jaargang, toen de Rotterdammers landskampioen werden. Toch is de achterstand op koploper PSV al tien punten. Het onderstreept de totale dominantie van de ploeg Peter Bosz, die tot nu toe alle Eredivisieduels winnend wist af te sluiten.
Het puntenrecord in de Eredivisie staat op naam van Ajax. In het seizoen 1971/72 wisten onder anderen Johan Cruijff, Piet Keizer, Johan Neeskens en Sjaak Swart met 92 punten kampioen te worden. Dat komt neer op 30 overwinningen, 3 gelijke spelen en 1 nederlaag. PSV zou dat record dit seizoen zomaar eens kunnen aanvallen.
De laatste competitienederlaag van de Brabanders dateert van 24 januari 2023. Aan de Oude Meerdijk verloor PSV toen met 1-0 van FC Emmen. Linksback Mauro Júnior kreeg al in de eerste helft rood. Na die nederlaag werd verder alleen nog gelijk gespeeld tegen Feyenoord, FC Utrecht, Vitesse en sc Heerenveen.

Europese overwintering

Niet alleen in de Eredivisie is het genieten voor PSV. De nummer twee van vorig seizoen plaatste zich in de zomer voor de groepsfase van de Champions League en speelt ook na de winterstop minimaal twee duels in het miljardenbal. PSV werd na zeges op Sevilla en RC Lens knap tweede in de groep en mag zich opmaken voor de achtste finales.
De laatste keer dat PSV dat voor elkaar kreeg was in het seizoen 2015/16. PSV wist zich knap door een poule met VfL Wolfsburg, CSKA Moskou en Manchester United te slaan, maar verloor in de achtste finales op strafschoppen van het Spaanse Atlético Madrid.

Recordjacht

Bij zulke uitzonderlijke prestaties horen natuurlijk ook een aantal records. PSV scoorde in de laatste negentien Eredivsieduels telkens minimaal twee keer. Eerder deed alleen Ajax dat ook, in 2012. Bij twee doelpunten in het thuisduel met Excelsior Rotterdam in het nieuwe jaar, heeft PSV dat record dus alleen in handen.
De langste reeks overwinningen in de Eredivisie staat ook op naam van Ajax. Hetzelfde team wat we nog kennen van het puntenrecord, Ajax in 1971/72, won dat jaar negentien keer op rij. Als PSV in 2024 achtereenvolgens van Excelsior (thuis), FC Utrecht (uit), Almere City (thuis) en Ajax (uit) weet te winnen, gaat het met dat record aan de haal.

FC Twente Vrouwen

PSV is niet de enige Nederlandse ploeg die dit seizoen op het hoogste niveau alle wedstrijden winnend heeft afgesloten. De vrouwen van FC Twente pakten dit seizoen in de Eredivisie Vrouwen de volle buit uit elf wedstrijden en staan voorlopig ook tien punten voor op naaste belager Ajax, dat nog wel een wedstrijd heeft in te halen.
FC Twente werd in oktober wel uitgeschakeld in de Champions League. Het Zweedse BK Häcken was over twee duels te sterk. Nummer twee Ajax plaatste zich wel voor de groepsfase in de Champions League en staat na een knappe zege op PSG en een gelijkspel tegen Bayern München, voorlopig op een derde plaats.

Waar kijk je?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie